Burgers Schinveld opgeroepen tot kalmte

AlgemeenDe waarnemend burgemeester van de Limburgse plaats Onderbanken heeft de inwoners opgeroepen kalm te blijven. Het gaat burgemeester Jos Zuidgeest (PvdA) daarbij om de op handen zijnde ontruiming van het bezette bos bij Schinveld. Dat bos dat waarschijnlijk vanaf morgen gekapt gaat worden, is bezet door actiegroep Groenfront!. De actievoerders verblijven veelal in boomhutten.

Veel inwoners van Schinveld (onderdeel van Onderbanken) hebben zich aangesloten bij de bezetters in het bos. Zij willen zich vreedzaam verzetten tegen de ontruiming die ieder moment kan plaatsvinden. Burgemeester Zuidgeest wil dat zijn burgers zich niet laten verleiden tot acties waar ze spijt van kunnen krijgen; ze moeten ''zich niet mengen onder relschoppers.''

Actiegroep Groenfront! heeft overigens opgeroepen om de ontruiming vreedzaam te laten verlopen. Volgens geruchten zou de ontruiming van het bos vanavond al kunnen beginnen. Dat zou onder meer zijn af te leiden aan de oproepen die de politie heeft gedaan aan ME'ers om paraat te staan.

De zes hectare bos bij Schinveld moet gekapt worden in verband met de veiligheid van overvliegende radarvliegtuigen. AWACS-vliegtuigen van de in het Duitse Geilenkirchen gelegen NAVO-basis vliegen namelijk regelmatig over het nabijgelegen bos. Eind december kreeg het ministerie van Defensie van de rechter toestemming voor de kap.


Boomhut in Schinveldse bos
Meer foto's op Indymedia