Michiel Smit neonazi noemen is toegestaan

Michiel SmitOud-lijsttrekster van Leefbaar Nederland Haitske van de Linde, die Michiel Smit drie jaar geleden in een uitzending van Barend & Van Dorp als "zo'n beetje de grootste neonazi uit de Nederlandse politiek" kenschetste, is vrijgesproken van belediging. Dat besliste het gerechtshof in Amsterdam vrijdag.

Haitske van de Linde was ruim een half jaar geleden veroordeeld tot een boete van 130 euro. Haar advocaat deed een vergeefs beroep op de vrijheid van meningsuiting. Het Openbaar Ministerie noemde het destijds "de meest grove politieke belediging". Opvallend is dat het OM ditmaal ook vrijspraak eiste. Het hof is daarin meegegaan. Het Europees recht volgend, kiest het hof nu zonder meer voor de vrijheid van meningsuiting.

Voor de zitting van het hof had de advocaat aanvullend materiaal aangedragen, waaruit volgens hem de kwalificatie van Van de Linde nog meer grond kreeg. "Door zijn optredens en denkbeelden" zou Michiel Smit, momenteel voorzitter van NieuwRechts, zelf aanleiding geven tot een dergelijk oordeel. Haitske van de Linde baseerde haar uitspraken op uitlatingen van Michiel Smit op het extreem-rechtse stormfront, zoals: "Er is maar ťťn ding erger dan een neger, en dat is een blanke neger."