Tilburg is duurzaamste gemeente

Tilburg, Delft en Alkmaar zijn de duurzaamste gemeenten van Nederland. Dat blijkt uit het onderzoek 'Lokale Duurzaamheidsmeter 2005' dat de vereniging van centra voor internationale samenwerking (COS) heeft uitgevoerd. Hierin is gekeken naar het lokale klimaat- en waterbeleid. Maar ook naar sociaal beleid, duurzaam inkopen, het beheer van groene ruimten en internationale samenwerking is gekeken. "We hebben 99 vragen gesteld waar de gemeenten antwoord op moesten geven. En dat gaf bij elkaar een goed beeld", zo zegt een woordvoerder.

Tilburg scoorde het hoogste met een 9,1. Daarna komen Delft (8,7) en Alkmaar (8,1). De minst duurzame gemeenten zijn Brielle, Midden-Delfland en Woudrichem. Die gemeenten wisten geen punt te behalen in de duurzaamheidsmeter die door 431 van de 467 Nedenrlandse gemeenten werd ingevuld.

COS Nederland maakt zich zorgen over het duurzaamheidsbeleid in Nederland. "Maar liefst negen van de tien gemeenten scoren een onvoldoende als het gaat om het brede vlak van duurzame ontwikkeling", aldus de woordvoerder.