Kaper Sex.com in Mexico gearresteerd

Icoon InternetIn Mexico is Stephen Cohen gearresteerd, de man die zes jaar lang het domein Sex.com uitbaatte. De 57-jarige Cohen is inmiddels uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij een aantal jaar geleden werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 65 miljoen dollar aan de rechtmatige eigenaar van de domeinnaam, Gary Kremen.

Kremen registreerde Sex.com in 1994, toen domeinnamen nog gratis waren. De ondernemer zag echter meer heil in het eveneens door hem geregistreerde Match.com, dat hij opbouwde tot een grote datingsite. Cohen wist in 1995 met vervalste documenten via dotcombeheerder Network Solutions de URL, waarmee tot op dat moment nog niets was gebeurd, in handen te krijgen. Toen Kremen maanden later merkte dat hij het domein niet meer in handen had, deed hij zijn beklag bij Network Solutions. Deze meldde hem echter dat er geen wetgeving aangaande virtuele diefstal bestond.

Wat volgde was een jarenlange rechtszaak. Cohen had ondertussen het handelsmerk Sex.com geregistreerd, wat het voor Kremen juridisch nog moeilijker maakte de site weer in handen te krijgen. In 2001 werd Cohen eindelijk veroordeeld, maar de oplichter was inmiddels de grens over gevlucht en had een groot deel van zijn geld op buitenlandse rekeningen gestald. De zaak Cohen versus Kremen leidde twee jaar geleden tevens tot de historische gerechtelijke uitspraak dat een domeinnaam het eigendom is van diegene die hem registreert.