Deense cartoons Mohammed wekken woede

In Denemarken zijn de gemoederen al een tijd verhit doordat het dagblad Jyllands-Posten, de grootste Deense krant, enige tijd terug 12 spotprenten over de profeet Mohammed heeft geplaatst. De krant wilde met de cartoons de discussie openbreken omdat kinderboekenschrijver Kåre Bluitgen er niet in slaagde een illustrator voor zijn biografie over Mohammed te vinden. In de islam is het namelijk verboden om de profeet af te beelden, en illustratoren vreesden voor hun veiligheid. Volgens Bluitgen komt de weigering voort uit angst voor wat er in Nederland is gebeurd met Theo van Gogh.

De cartoons werden getekend door bekende politieke cartoonisten. In een enkel geval werd de profeet afgebeeld als terrorist: Mohammed met een aangestoken bom als tulband met daarop de tekst: La ilaha illa Allah (Er is geen god behalve Allah). De tekeningen leidden tot veel moslimprotest. Twee tekenaars doken onder. De krant nam tijdelijk een beveiliger in dienst en een 17-jarige jongen van Turkse afkomst werd enige tijd vastgezet omdat hij verhaal wilde halen.

'Nooit accepteren'
De protesten werden geleid door imam Raed Hlayhel uit Denemarken. Hij eiste dat de krant excuses maakte: ''Moslims zullen deze manier van vernederen nooit accepteren. Het artikel heeft elke moslim ter wereld beledigd.'' Elf ambassadeurs uit islamitische landen willen een gesprek met de Deense premier Anders Fogh Rasmussen over ''een lastercampagne in de media tegen de islam en moslims''. De premier piekert daar niet over omdat hij geen enkele macht heeft om de pers in te perken, en die macht ook absoluut niet wil.

De conservatieve krant staat nog steeds achter haar actie. ''We hebben vrijheid van meningsuiting en wonen in een seculiere staat. De reacties geven alleen maar aan hoe noodzakelijk de tekeningen zijn'', aldus de hoofdredactie. Tekenaar Franz Füchsel reageerde met: ''We leven in 2005, niet in 905. Het is aan de moslims om te geloven in iets wat zich in de Middeleeuwen bevindt. Ik doe niets anders dan wat ik volgens de Deense wet mag en dat is het vrij hanteren van mijn pen. Daarbij wil ik moslims niet kwetsen.''

Lars Refn, één van de tekenaars, is het overigens deels wel eens met de kritiek van imam Hlayhel. ''Het enige doel van Jyllands-Posten is het vuur aan te wakkeren zodra ze de kans krijgen. Daarom heb ik voor de schooljongen gekozen. En de tekst: de journalisten van Jyllands-Posten zijn een stelletje reactionaire provocateurs.'' Ook die cartoon werd door de krant geplaatst. Volgens Refn snappen veel moslims bovendien de dubbele grapjes niet die in een aantal cartoons verwerkt waren.

cartoon van Rasmus Sand Høyer
Eén van de cartoons over Mohammed

-
Alle cartoons vind je hier