VVD wil partners zoeken voor minima

Icoon politiek binnenland nieuwsDe VVD in Enschede wil dat de gemeente relatiebemiddeling gaat inzetten om armoede onder alleenstaande uitkeringstrekkers een halt toe te roepen. Dat stelt de partij in een concept-programma voor de verkiezingen van volgend jaar. Door een bijstandsgerechtigde aan een rijke partner te helpen zou zelfs de uitkering kunnen worden stopgezet.

"Veel mensen komen in de bijstand door een verbroken relatie. Door deze alleenstaanden aan een nieuwe partner te helpen, kan de financiële situatie aanmerkelijk verbeteren en de uitkering worden ingetrokken", verklaart fractievoorzitter Jeroen Hatenboer. Behalve het zoeken naar een partner voor alleenstaanden zou de gemeente ook moeten bemiddelen bij minimagezinnen die uit elkaar dreigen te vallen.

De besparing die uitvoering van het plan op bijstandsuitgaven oplevert stellen de liberalen boven eventuele inbreuk op privacy. "We moeten oppassen dat we niet betuttelend bezig zijn, anderzijds ligt de uitvoering van de bijstand wel bij de gemeenten en kost dit veel geld", aldus Hatenboer. Het is overigens niet de bedoeling dat mensen worden gedwongen mee te werken aan de bemiddeling.