Foto van kus leidt tot woede in IndonesiŽ

Een deel van IndonesiŽ is in rep en roer over een Javaanse soldaat die een gehoofddoekte jonge vrouw een gepassioneerde afscheidszoen gaf bij de terugtrekking van zijn legereenheid van Atjeh. Die terugtrekking vond plaats in het kader van het vredesakkoord tussen Jakarta en de rebellen van de Vrij Atjeh Beweging (GAM).

Een foto van de kuspartij - die symbool zou kunnen staan voor de verzoening tussen Atjeh en IndonesiŽ - leidde tot woedende reacties van conservatieve moslims. Het duo heeft zich volgens hen schandelijk onzedelijk gedragen. Want met het lichamelijke contact zijn de strenge wetten van de sharia overtreden. Deze islamitische wetgeving is sinds een aantal jaren van kracht in de provincie Atjeh.

Boze groepjes moslimstudenten gingen de straat op om straf te eisen voor het Atjehse meisje en haar geliefde. In Atjeh kan dat uitdraaien op stokslagen. Ook opiniemakers in Jakarta spraken hun afkeuring uit over de zoen.

Dat laatste schoot echter de liberale media in het verkeerde keelgat. Zo schreef de Jakarta Post dat er in Atjeh wel grotere misdaden zijn begaan waar men zich beter druk over kan maken, zoals de talloze moorden in de burgeroorlog, de verkrachtingen en de misdaden tegen de menselijkheid.

Om verdere problemen voor het stel te voorkomen heeft generaal Supiadin excuses aangeboden en beloofd ervoor te zorgen dat de geliefden herenigd worden om te kunnen trouwen.


De foto van soldaat Eko en zijn 23-jarige vriendinnetje Yuni, die tot woede leidde bij een deel van de moslimgemeenschap