Wielrennen: Tom Boonen pakt wereldtitel

Tom Boonen is vanmiddag wereldkampioen wielrennen op de weg geworden. De 24-jarige Belg bleef Valverde en Geslin voor na een spannende finale door de straten van Madrid. Een kopgroep met Boogerd en Moerenhout werd vlak voor de finish ingerekend.

In totaal legden de coureurs dertien ronden van 21 kilometer af. Tijdens de eerste uren was er weinig te beleven. De onbezongen helden Muravyev, Raisin, Martin en Vasilev reden lange tijd aan de leiding. Pas na elf omlopen werden de laatsten van deze vluchters ingerekend door het peloton. In de twaalfde ronde staken de favorieten hun neus aan het venster. Er ontstond een kopgroep met protagonisten als Bettini, Valverde, Perdiguero en Davis. Op een gegeven moment bedroeg het verschil zelfs een minuut, maar de samenwerking stokte en het peloton keerde weer terug.

Tijdens de laatste ronde probeerden Bettini, Vinokourov en Boogerd alles om weg te komen. Uiteindelijk kwam het drietal terecht in een kopgroep, waar ook Moerenhout deel van uitmaakte. Pas op ongeveer 500 meter van de streep achterhaalde de grote groep - aangevoerd door de Belgen - de zes leiders. Boonen won eenvoudig de sprint, ook omdat Petacchi en McEwen waren gelost op de lastige stukken. Boonen was eerder dit seizoen al de beste in onder meer de Ronde van Vlaanderen en Parijs - Roubaix. Ook mocht hij tijdens de Tour de France tweemaal het zegegebaar maken.

Uitslag WK Wielrennen:
1. T. Boonen (Bel) 6.26.10
2. A. Valverde (Spa) z.t.
3. A. Geslin (Fra) z.t.
4. M. Ljunqvist (Zwe) z.t.
5. M. Fischer (Bra) z.t.
6. J. Piil (Den) z.t.
7. A. Kolobnev (Rus) z.t.
8. A. Klier (Dui) z.t.
9. J. Dean (NZl) z.t.
10. M. Elmiger (Zwi) z.t.
15. T. Dekker (Ned) z.t.


Zie voor een uitgebreid verslag de FOK!wielermanager!