Opruimen Amsterdams vuil kost een week

Icoon Binnenlands nieuwsDe Amsterdamse reinigingsdienst zal minimaal een week nodig hebben om de bergen afval op te ruimen, ontstaan door een staking. De vuilnismannen hebben vanaf afgelopen maandag een weeklang het werk neergelegd, uit onvrede over het verloop van de CAO-onderhandelingen. De werknemers zullen de komende week overuren moeten draaien.

Volgens rayonleider J. Ekkel is de grote bulk van de vuilnisachterstand nog niet eens buiten. "Veel huishoudens hebben hun vuil binnengehouden en het bedrijfsleven heeft vaak zelf een oplossing gevonden", stelt hij. Hij meent dat de stakende reinigingswerkers de afgelopen week met kromme tenen hebben toegezien hoe de stad vervuilde. "Maar het was ook wel zuur dat er weinig begrip was voor de staking", vindt Ekkel.

De reinigingsdienst zal spoelwagens met een speciaal geurmiddel inzetten, om vieze luchtjes zoveel mogelijk weg te krijgen. Deze spoelwagens zullen met name worden ingezet in de zogenaamde pisstegen. Grof vuil zal voorlopig voor een deel blijven liggen in de stad. "Dat is een klus apart, al die bankstellen en ijskasten verwijderen. We hebben maar een beperkt aantal voertuigen en zullen prioriteiten moeten stellen."