Radicale moslimpartij in Londen bijeen

Ondanks de terreuraanslagen in Londen heeft de extremistische moslimorganisatie Hizb ut-Tahrir gisteren ongestoord kunnen vergaderen in de Britse hoofdstad. Zo'n duizend afgevaardigden kwamen bijeen in het Londense Royal National Hotel, dertig meter van de plek waar op 7 juli een bus werd opgeblazen.

Op de vergadering werd de Britse premier Tony Blair uitgemaakt voor een 'verdomde leugenaar'. Leiders van Hizb ut-Tahrir zeiden dat Blair de vrijheid van politieke meningsuiting aan banden heeft gelegd en bevriend is met islamitische dictators die hun volk onderdrukken.

Partijleider Abdul Waheed riep zijn aanhang op ''fatsoenlijke burgers'' te zijn ''volgens de islamitische wet''. Over de Britse wet werd niet gesproken. Sterker nog, moslims ''moeten verenigd de weg opgaan van de stichting van een echte islamitische staat,'' aldus Waheed. Volgens hem is het belachelijk dat de moslimgemeenschap de schuld krijgt van de aanslagen van 7 juli. Hij riep zijn aanhang op geen gevolg te geven aan de aansporing van Blair ''de extremisten te verslaan.''

Doelend op de door de politie in de metro doodgeschoten onschuldige Braziliaan zei Waheed: ''Als een niet-moslim, een onschuldige elektricien, zo maar vermoord kan worden, welk lot wacht dan een bebaarde moslim met een tulband, die met een rugzak door de ondergrondse rent.''

De Hizb el-Tahrir el Islami, (partij voor 'islamitische bevrijding') heeft overigens de terreuraanslagen in Londen wel veroordeeld. De organisatie streeft ernaar om in Centraal-AziŰ een islamitische staat op te richten. De radicale beweging is in een aantal Europese landen verboden, zoals in Duitsland, vanwege haar anti-westerse en antisemitische karakter. In Nederland pleitten eerder LPF en VVD voor een verbod.