Vier pogingen tot aanslagen in Londen

De Britse politie heeft vanmiddag drie metrostations en een bus ontruimd. Het gaat om Warren Street, Shepherd's Bush en The Oval. Er zou sprake zijn van 'incidenten', maar het is nog niet duidelijk of het gaat om aanslagen. Er zijn nog geen gewonden gemeld.

Volgens ooggetuigenverklaringen zou er een rugzak van een man in een metro ontploft zijn. Reuters meldt dat er sprake zou zijn van een ontplofte spijkerbom. Ook hebben diverse mensen rook gezien.

Een metropassagier verklaarde tegenover Sky News dat hij met een andere passagier gesproken had. "Hij vertelde me dat hij een man zag met een rugzak die plotseling ontplofte. De mensen hebben snel zichzelf geëvacueerd. Er was geen paniek. Ik zag geen gewonden, maar mensen waren geschokt."

In eerste instantie werden er door diverse ooggetuigen schoten gemeld, maar dat zijn mogelijk exploderende ontstekingsmechanismen geweest.

Er zijn op dit moment ook ambulances onderweg naar een bus van lijn 26, waar volgens enkele berichten mogelijk een bom af zou zijn gegaan. Ook daar is nog geen melding gemaakt van slachtoffers.

Update 14.53u
Het is nog steeds niet duidelijk van welke aard de incidenten in Londen zijn. De chauffeur van de bus van lijn 26, waar een explosie zou zijn geweest, heeft verklaard dat er geen gewonden zijn gevallen. Wel zijn de ramen uit de bus geblazen door de explosie.

Naar de drie metrostations zouden ambulances onderweg zijn, en in ieder geval op Warren Street zou sprake zijn van enkele gewonden. Bovendien zou er volgens enkele verklaringen sprake zijn van een zelfmoordaanslag. De Londense politie spreekt echter vooralsnog niet over een groot incident.

Update 15.01u
De explosies zouden hebben plaatsgevonden rond half twee Nederlandse tijd. Volgens een verklaring van de ambulancedienst zou er bij Warren Street maar één lichtgewonde zijn gevallen.

Ooggetuigen melden dat de explosie in de rugzak op Warren Street niet erg hevig was, maar genoeg om de rugzak uit elkaar te scheuren. De eigenaar van de rugzak zou 'ontsteld' gekeken hebben.

Een ooggetuige bij The Oval heeft verklaard dat hij een kleine knal hoorde, om daarna een man heel hard weg te zien lopen.

Update 15.29u
Volgens de Underground zou het mogelijk gaan om 'dummy spijkerbommen', die om een nog onbekende reden niet zijn afgegaan. Als dit klopt kunnen de explosieven gefaald hebben, maar kan het ook zijn dat de bommen nooit bedoeld waren om schade aan te richten.

Inmiddels lijkt het duidelijk dat er nauwelijks slachtoffers zijn gevallen. Passagiers in de metro bij Warren Street roken een merkwaardige geur, maar een ooggetuige een wagen verderop hoorde de explosie niet eens. Hulpverleners gaan het station nu binnen in speciale pakken die moeten beschermen tegen chemische en biologische wapens, maar dit is standaardprocedure.

De politie heeft overigens een inval gedaan bij het University College Hospital in Bloomsbury, wat vlakbij het station Warren Street is. Mogelijk zou zich daar een gewonde verdachte laten behandelen, maar het kan ook om een totaal losstaand incident gaan.

Update 16.23u
In het ziekenhuis zou volgens onofficiële bronnen een interne memo verspreid zijn waarin medewerkers wordt gevraagd uit te kijken naar een donkere of Aziatische man met een lengte van ongeveer 1.83 meter. Hij zou volgens Sky News een blauw shirt dragen. Er mag nog steeds niemand het ziekenhuis in of uit.

In Downing Street is ondertussen een man gearresteerd door de politie. Het is onduidelijk of hij iets met de aanslagen te maken zou hebben.

CNN meldt dat het vermoedelijk om een gecoördineerde actie gaat. Mogelijk zouden er ook onontplofte explosieven gevonden zijn. Bij zowel The Oval als Warren Street zijn geen chemicaliën aangetroffen. Ondertussen is het wachten op een persconferentie van de Britse premier Tony Blair, die ieder moment gehouden kan worden.

Update 16.47u
In een persconferentie heeft premier Tony Blair verklaard dat er kalm gereageerd moet worden, omdat angst juist het doel is van de daders. Aangezien er geen slachtoffers lijken te zijn gevallen, moet het Londense leven zo snel mogelijk teruggaan naar hoe het normaal is. Blair zelf zal gewoon naar geplande meetings gaan, en hij hoopt dat de metrolijnen binnen korte tijd weer geopend kunnen worden. De Australische premier John Howard, die ook bij de persconferentie aanwezig was, gaf zijn steun aan Groot-Brittannië aan. Bovendien complimenteerde hij het optreden van de Britse hulpdiensten.

Volgens politiechef Ian Blair is de situatie inmiddels onder controle, en zijn er geen aanwijzingen voor chemische of biologische wapens. Een aantal metrolijnen is nog gesloten, maar het grootste deel van het openbaar vervoer rijdt weer.

De man die in Downing Street is gearresteerd, is behandeld als een zelfmoordterrorist. Hij droeg een zwarte rugzak, die hij eerst moest afdoen. Bovendien moest hij zijn shirt uitdoen, om te laten zien dat er geen draden onder verstopt zaten. Of het ook daadwerkelijk om een terrorist gaat, is nog niet bekend.


De hulpverlening kwam vandaag snel op gang