Hofstadgroep wilde adressen politici

Eťn van de vrouwen die onlangs in Amsterdam is aangehouden op verdenking van lidmaatschap van wat justitie omschrijft als terreurbeweging 'De Hofstadgroep', heeft geprobeerd om privť-adressen van onder meer VVD'ers te achterhalen. Het gaat om de 21-jarige Soumaya S., de vrouw van Hofstadgroeplid Nouredine el F.

Het KRO-programma Reporter heeft een door de inlichtingendienst AIVD afgeluisterd telefoongesprek in handen gekregen. Daaruit blijkt dat Soumaya S. haar zus Hanan, die bij een apotheek werkt in het Haagse Statenkwartier, onder druk heeft gezet om adressen te geven. Zo vroeg ze of Hanan onder meer het adres van VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen kon opzoeken. Hanan bevestigt dat maar wordt achterdochtig en vraagt waarom Soumaya dat allemaal wil weten. Soumaya antwoordt dat ze van deze mensen ''moslims wil maken''. Ook probeert ze haar zus te werven voor de strijd: ''Er is geen islamitisch land in deze wereld. Wij moeten daarom opstaan en strijden omwille van Allah om de koran terug te krijgen naar de aarde.''

Hanan geeft overigens telefonisch geen adressen door. Ze zegt dat haar zus maar een keer moet langskomen. Zover zal het echter niet komen.

Vermist
Soumaya S. werd samen met Nouredine el F. en de tot de islam bekeerde Martine van den O. op 22 juni in een auto opgepakt terwijl ze in het bezit waren van een doorgeladen machinepistool en munitie. S. blijkt in april van huis te zijn weggelopen. In de tussentijd is ze volgens het islamitisch recht getrouwd met El F. Ze heeft haar radicale denkbeelden ook uitgedragen in moskeeŽn, onder meer in de As-Sounah moskee te Den Haag. Soumaya's vader blijkt zijn dochter in mei als vermist op te hebben gegeven. Bij die gelegenheid vertelt hij de politie bang te zijn dat zijn dochter zich te buiten zal gaan aan terreurdaden.

De laatste maanden werd onder meer de beveiliging van Van Aartsen, LPF-Kamerlid Joost Eerdmans, minister Johan Remkes, minister Piet Hein Donner en Geert Wilders opgevoerd. Geen van de politici wilde zeggen waarom dat was. Vorige week liet schrijver en columnist Leon de Winter weten dat Nouredine el F. in het bezit zou zijn geweest van een dodenlijst.

Documenten on-line
KRO's Reporter heeft een aantal documenten omtrent deze leden van de Hofstadgroep op haar website gezet.

Het gaat om verslagen van de achtervolging, de arrestatie, het afgeluisterde telefoongesprek en van een verhoor. Zo blijkt bij de arrestatie El F. een poging te hebben gedaan om zijn doorgeladen en schietklare machinepistool uit zijn tas te trekken. En Soumaya S. roept als ze wordt gearresteerd verschillende malen: Allah Akhbar (Allah is groot).