'Verband tussen gekte en genialiteit'

sjorti en Botje96 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Wetenschappelijk nieuwsMichael Fitzgerald, een Ierse expert, beweert dat er een verband bestaat tussen genialiteit en het hebben van een psychiatrische aandoening. Volgens de betreffende professor hebben zeker 21 bekende mensen aan het syndroom van Asperger geleden. Hierbij gaat het onder andere om mensen als Beethoven, George Orwell en Einstein. Fitzgerald baseert zijn uitspraak op biografieŽn en getuigenissen over de 21 beroemdheden.

In de afgelopen dertig jaar heeft de professor meer dan 900 mensen onderzocht die het zogenoemde syndroom van Asperger hadden. Dit syndroom heeft vaak negatieve invloed op de sociale ontwikkeling van een persoon, maar juist positieve invloed op het gebied van intellect. Zo kunnen mensen die aan Asperger lijden geniaal op een bepaald vlak zijn.

Naast Beethoven, Orwell en Einstein leden ook de sprookjesschrijver Hans Christian Andersen, de filosoof Immanuel Kant en schrijver/wiskundige Lewis Carroll (auteur van Alice in Wonderland) aan het betreffende syndroom. Volgens de Ierse professor zijn "Asperger en creativiteit (...) twee zijden van dezelfde munt, het ťťn kan niet zonder het ander".