Nieuwe handelsoorlog VS en EU dreigt

Icoon economisch nieuws De Europese Unie en de Verenigde Staten lijken opnieuw op een handelsoorlog af te stevenen, ditmaal over de subsidies aan vliegtuigfabrikanten. Vandaag kondigde de EU aan een klacht in te dienen bij de Wereld Handelsorganisatie (WTO) over de subsidies die de VS aan vliegtuigbouwer Boeing leveren. De VS deed maandag precies hetzelfde over de subsidies die Airbus van de EU krijgt. Een handelsoorlog lijkt hiermee onafwendbaar.

Eurocommissaris voor Handel Peter Mandelson vindt de stap van de VS onhandig. "Het Amerikaanse besluit zal naar mijn mening het grootste, moeilijkste en duurste conflict tot gevolg hebben dat de WTO ooit heeft gekend", aldus Mandelson. "Ik ben teleurgesteld. De WTO heeft wel wat beters te doen dan scheidsrechter spelen in deze rancuneuze strijd tussen Airbus en Boeing."

Rob Portman, de handelsafgevaardigde van de Amerikaanse regering, noemde de subsidiŽring aan Airbus door de EU maandag illegaal. Nu de lidstaten gezamenlijk 1,4 miljard euro in de ontwikkeling van de Airbus A350 willen steken, zagen de VS zich volgens Portman genoodzaakt in te grijpen. De Airbus A350 moet overigens de concurrent worden voor de (ook nog te ontwikkelen) Boeing 787.

Om een botsing te voorkomen heeft Mandelson vrijdag nog een schikkingsvoorstel gedaan, wat inhield dat de subsidies aan beiden kanten geleidelijk zouden worden teruggeschroefd. De VS blijven echter bij de eis dat alle subsidies aan Airbus onmiddellijk worden stopgezet, zonder dat er iets met de subsidies aan Boeing gebeurt.