Lucas: nieuwste Star Wars boodschap voor VS

Gisteren was het dan zo ver: het langverwachte derde deel van Star Wars ging in première op het filmfestival in Cannes. Star Wars Episode III: Revenge of the Sith is het vervolg op Attack of the Clones, en gaat over de Republiek die, onder de dreiging van buitenlandse aanvallen, langzaam verandert van een democratie in een dictatuur. In de chaos die rondom de oorlog is het onduidelijk wie nou het grootste gevaar voor de Republiek vormt: de agressiemacht, of de dictator.

Een scenario dat niet zou misstaan in een gemiddeld maatschappijkritisch plot, en George Lucas - de grote man achter de Star Wars serie - erkent dan ook dat er een duidelijke gelijkenis is met de situatie waarin de Verenigde Staten op het moment verkeren. Hij ziet de film echter niet als een direct statement tegen het beleid van de regering-Bush. 'Bij het schrijven van het scenario voor de film keek ik voornamelijk naar historische gebeurtenissen, zoals de Romeinse keizer die de macht van de senaat naar zich toe wist te trekken, en de Franse revolutie, waarna er opnieuw een dictator werd geïnstalleerd', aldus de regisseur.

De Verenigde Staten blijven echter niet geheel buiten schot bij Lucas. Zo verklaarde hij dat hij in de jaren zeventig - toen hij de oorspronkelijke scenario's schreef - werd geïnspireerd door de gebeurtenissen rond Vietnam. Ook zette hij een kritische noot bij het Amerikaanse Irak-beleid door de jaren heen. 'Toen ik het scenario voor het derde deel van Star Wars schreef, was Irak nog totaal geen issue. In die tijd ondersteunden we Saddam Hoessein nog en voorzagen hem van massavernietigingswapens. Het ging toen enkel om Iran. De parallellen tussen Irak nu en Vietnam vroeger zijn ongelooflijk.' Lucas ziet de huidige situatie in de Verenigde Staten nog niet als hopeloos. Integendeel, hij hoopt juist dat zijn film als een eye-opener werkt, 'opdat in Amerika niet hetzelfde gebeurt als in de film'.

Soldaten uit Star Wars houden de wacht bij de première
Soldaten uit Star Wars houden de wacht bij de première

En passant ontving Lucas tijdens het filmfestival een belangrijke prijs voor zijn oeuvre. Hij verklaarde blij te zijn dat zijn film niet meedeed om een Gouden Palm, omdat die in zijn optiek toch nooit zou winnen. De kritiek op de recent uitgekomen Star Wars films wees hij echter van de hand. 'Ik zie alle episodes als één film tezamen. Ik kan niet wakker liggen van wat mensen over één afzonderlijke episode denken'. Ironisch genoeg gebruikte hij hierbij een vergelijking die George W. Bush niet zou misstaan: 'Ik verdeel de kijkers van mijn films in twee groepen: de kijkers van boven de 25 en de kijkers van onder de 25. De kijkers van boven de 25 zweren bij de oudere films, en laken mijn nieuwe films. De kijkers van onder de 25 zijn echter dolenthousiast over de recente films. Jammer genoeg voert de oudere groep constant de boventoon in de kritieken', aldus de vermaarde regisseur.