Tuinhuisje krijgt naam concentratiekamp

Icoon opmerkelijk nieuwsEen Oostenrijks tuincentrum is in opspraak gekomen nadat een houten tuinhuisje in de catalogus werd aangeboden onder de naam 'Mauthausen'. In het Oostenrijkse plaatsje Mauthausen was in de Tweede Wereldoorlog een nazi-concentratiekamp gevestigd waar meer dan 100.000 mensen omkwamen.

Twee klanten die de misser meldden aan een jonge verkoper in één van de filialen van de BauMax kregen lachend te horen dat het om een 'gashuisje' ging. De leiding van het concern reageerde serieuzer op de bezwaren, en besloot de naam van het huisje direct te wijzigen in 'Freistadt'. Het was echter te laat om de catalogus waarin de beladen naam staat terug te halen en te vernietigen.

"Een verschrikkelijke fout", reageerde de perswoordvoerder van de BauMax. Ze zegt niet te snappen hoe het heeft kunnen gebeuren. "We zijn allemaal erg getroffen door deze misser." In een rondschrijven aan de verschillende filialen heet het dat 'artikelnummer 3189153 wegens naam-juridische problemen' hernoemd moet worden naar 'Freistadt'. De BauMax is een concern met 67 vestigingen in Oostenrijk. Daarnaast is het bedrijf actief in Kroatië, Slovenië, Hongarije, Slowakije en Tsjechië.

Tuinhuisje mag geen Mauthausen heten
Het tuinhuisje dat hernoemd is naar 'Freistadt'