'Verplicht school tot bezoek zwarte school'

Drie Kamerleden zijn bezig met het voorbereiden van een initiatiefwetsvoorstel dat er voor moet zorgen dat scholen hun leerlingen in contact brengen met allochtone leeftijdsgenoten. Dat is goed voor integratie van de verschillende culturen die in Nederland leven, zo menen de Kamerleden Mariëtte Hamer en Jeroen Dijsselbloem (beiden PvdA) en Margot Kraneveldt (LPF). De wet moet scholen verplichten dergelijke ontmoetingen te organiseren. Morgen presenteren en verdedigen de drie hun wet in de Kamer.

CDA-kamerlid Jan De Vries heeft inmiddels al laten weten een principieel en een praktisch bezwaar tegen het initiatiefwetsvoorstel te hebben. Het principiële bezwaar bestaat eruit dat scholen vrijheid van inrichting van het onderwijs hebben, dus niet opgelegd mag worden hóé ze iets moeten doen. Als praktisch bezwaar ziet hij scholen op het platteland, waar hoegenaamd geen leerlingen uit andere culturen zijn. Die zouden in plaats van een schoolreisje naar de Efteling nu een schoolreisje naar een zwarte school in een grote stad moeten organiseren.

Initiatiefnemer Hamer vindt de bezwaren van De Vries onzin: ''Wij zeggen alleen dát scholen ontmoetingen moeten realiseren tussen culturen, hóé ze het doen, moeten ze echt zelf weten. We laten scholen daarin vrij. En als de school kiest voor de Rotterdamse dierentuin Blijdorp, kunnen leerlingen na afloop een school met veel allochtonen bezoeken. Die staat er pal naast. Maar van mij hoeft het helemaal niet op die manier.'' Volgens Hamer heeft verzet van De Vries tegen haar initiatief alles te maken heeft met een wetsvoorstel dat CDA-minister Van der Hoeven van Onderwijs onlangs heeft ingediend en dat stelt dat scholen 'iets' moeten doen aan sociale integratie.