Sheriff laat gevangenen in roze ondergoed marcheren

Icoon opmerkelijk nieuwsSheriff Joe Arpaio wil bekend staan als 'gemeenste sheriff van de VS'. Regelmatig doet hij pogingen om met opzienbarende maatregelen de landelijke krantenkoppen te halen. Een verhuizing van gevangenen naar een nieuw onderkomen was voor Arpaio de kans de gedetineerden aan een nieuwe vernedering te onderwerpen.

Bij de wandeltocht waren de honderden gedetineerden verplicht gekleed in slechts roze ondergoed en roze badsloffen. De veroordeelden zaten aan elkaar vast met roze handboeien. De roze-obsessie van de 72-jarige wetsdienaar is niet geheel nieuw, al langer is bekend dat de gevangenen in zijn district roze ondergoed dragen onder de normale gevangenisplunje en moeten slapen op roze bedlakens. Volgens Arpaio was de optocht in ondergoed een 'veiligheidsmaatregel'. "In normale kledij kunnen de gevangenen van alles verstoppen. Enkel gekleed in hun ondergoed kan dat niet. En ze zullen er toch niet van sterven om in dit stralend weer enkele straten te doorkruisen in hun ondergoed", aldus Arpaio.

Gevangenen gaan in roze ondergoed over straat

'America's Toughest Sheriff' deed geregeld eerder van zich spreken. Zo huisvestte hij gevangenen in tentenkampen in een woestijn, beperkte hij het televisieaanbod in de cellen tot de avonturen van Lassie en Republikeinse toespraken over de 'waarden van de Amerikaanse democratie', voerde hij voor mannen én vrouwen chain gangs in en verbood hij het gebruik van koffie en sigaretten in de gevangenisgebouwen. Arpaio zegt het de gevangenen zo zwaar mogelijk te willen maken, zodat ze de gevangenis zo haten dat ze nooit meer achter de tralies willen belanden.

America\'s Toughest Sheriff Joe Arpaio
'America's Toughest Sheriff' Joe Arpaio