Politiek kritisch over vrijspraak Samir A.
Namens het CDA zei fractievoorzitter Maxime Verhagen vanmorgen het ''onbegrijpelijk'' te vinden dat ''iemand die in het bezit was van wapens en plattegronden, dus duidelijk een aanslag voorbereidde, desondanks is vrijgesproken''. De CDA'er vraagt zich af of de mannen die in Amerika de TwinTowers invlogen, in Nederland wel hadden kunnen worden veroordeeld als hun plannen vroegtijdig waren onderschept. Hij dringt aan op nieuwe wetgeving
VVD-Kamerlid Laetitia Griffith noemt het vonnis ''vooralsnog als een gevoelige tik in de strijd tegen het voorkomen van terroristische aanslagen''. De VVD wil dat als ook in hoger beroep vrijspraak volgt, het openbaar ministerie in een evaluatie aangeeft of dat het gevolg is van onvoldoende bewijslast of tekortschietende wetgeving. ''Als dat laatste het geval is zal de VVD niet schromen aanvullende wetgeving voor te stellen.'' Eerder liet VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali weten doodsbang te zijn nu A. weer op vrije voeten loopt.
Drie maal mis
De PvdA vindt de vrijspraak ''een slechte week in de strijd tegen terreur''. PvdA-Kamerlid Peter Van Heemst: ''Alhoewel we terughoudend zijn met het reageren op vonnissen, kunnen we niet anders dan concluderen dat de derde keer op rij de overheid een slechte beurt heeft gemaakt.'' Hiermee refereert Van Heemst ten eerste op de gerechterlijke uitspraak vorige week dat de liefdadigheidsstichting Al Haramain in Nederland mag blijven bestaan, terwijl de organisatie door de VN op een sanctielijst is gezet vanwege betrokkenheid bij Al-Qaeda. Ten tweede doelde hij op de het feit dat het OM bekend maakte dat er geen actie wordt ondernomen tegen de haatzaai-lectuur die bij de Amsterdamse El Tawheed-moskee was aangetroffen.
Het hardst in zijn kritiek was Kamerlid Geert Wilders. Hij noemde de vrijspraak ''hemeltergend'' en ''een schandalige uitspraak.''. Het ontbrak er nog maar aan dat Samir A. van de rechtbank geen bos bloemen heeft gekregen, zo sneerde de onafhankelijke parlementariër.