Revolutie gaande in Kirgizië
Tegenstanders van de president van Kirgizië hebben vandaag het paleis van het staatshoofd en het parlementsgebouw in bezit genomen. Politici en andere functionarissen zijn inmiddels gevlucht. Het leger biedt geen weerstand tegen de demonstranten. Daarmee lijkt een revolutie gaande te zijn.
Ongeveer duizend betogers braken eerder vandaag door een politiekordon heen, om vervolgens het regeringsgebouw te bestormen. Daarbij werd her en der het interieur kort en klein geslagen en op de hoogste etage een vlag uitgestoken. Kort erna is uit de gevangenis een belangrijke oppositieleider bevrijd. Ook de staatstelevisie is in bezit genomen door de oppositie
Al weken heerst er onrust in de Centraal-Aziatische republiek, vooral in het zuiden. Betogers beschuldigen de president ervan de verkiezingen te hebben gemanipuleerd. Ook zou hij middels een grondwetswijziging het parlement naar zijn hand willen zetten. Volgens de regering zitten drugshandelaren en "extremisten" achter de onrust.
Waarnemers vrezen voor een mogelijke burgeroorlog. Kirgizië is rijk aan aan energiebronnen en grenst aan China . Zowel Rusland als de Verenigde Staten hebben militaire bases in de buurt van de hoofdstad.