Twee nieuwe gevallen open tbc

Icoon Binnenlands nieuws Voor de derde keer in korte tijd is er in Nederland een geval van open tuberculose ontdekt. Een inwoner van Vlaardingen blijkt de ziekte sinds januari te hebben, zo blijkt woensdag uit een verklaring van de gemeente. De lokale GGD wil geen gegevens over de man vrijgeven.

De naaste omgeving van de man is opgeroepen mee te doen aan een onderzoek, net als bezoekers van een café en van een coffeeshop waar de man vaak naar toe ging. Volgens de GGD is de kans 'aannemelijk' dat er ook andere bezoekers van die horecagelegenheden zijn besmet.

Het gaat om het derde geval van open tbc in korte tijd. In december bleek een supermarktmedewerker in Zeist met de aandoening rond te lopen, wat leidde tot een grootschalig onderzoek onder bezoekers van de supermarkt. Vorige maand werd er open tbc geconstateerd bij een conducteur, wat leidde tot meer dan 500 telefoontjes van verontruste reizigers in één weekend.

Niet iedereen wordt ziek
Tuberculose is een ziekte die ontstaat door een bacteriële infectie. Besmette mensen kunnen last krijgen van veel niezen en hoesten, vermoeidheid, koorts en een verminderde eetlust. Meestal wordt een patiënt in de longen besmet, maar besmettingen op andere plekken in het lichaam is ook mogelijk. Alleen patiënten met de open variant van longtuberculose zijn voor anderen besmettelijk.

Niet iedereen wordt ziek na contact met iemand met open tbc. Voor mensen met een normale weerstand die geïnfecteerd raken, is de kans op de ziekte ongeveer 10 procent. In Nederland raken per jaar ongeveer 1400 mensen besmet met tbc, maar hierbij gaat het zelden om de open variant. De meeste besmettingen worden dan ook in het buitenland opgelopen.

Wereldwijd is de ziekte een veel groter probleem. In andere werelddelen en in Oost-Europa kost de ziekte ongeveer iedere 15 seconden aan iemand het leven.


Update 17.49 uur
Er is ook open tbc geconstateerd bij een vrouw uit Enschede. Ongeveer zeventig mensen uit haar omgeving en de kinderen op het kinderdagverblijf van haar dochtertje zullen een preventief onderzoek krijgen. Vanwege de incubatietijd van tbc kan dat onderzoek echter pas in april plaatsvinden. Dat heeft de plaatselijke GGD woensdag verklaard.