'Verbied seksfeesten homo's'

Feesten waar homo's bewust onbeschermde seks, het zogenaamde 'barebacking', met elkaar hebben, moeten worden verboden. Op dit soort feesten is er een grote kans dat bezoekers elkaar met HIV besmetten. Gemeentes moeten via de plaatselijke verordening barebacken in het openbaar verbieden.

Deze uitspraak deed Jan van Wijngaarden, inspecteur infectieziekten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in het boek 'Je lust of je leven', dat vandaag verschijnt. Het boek gaat over de geschiedenis van de HIV- en aidsvoorlichting en is geschreven door Tim Dekkers. Hij heeft het idee dat die mensen in kwestie 'een groep die ernstig tekeergaat, zich nergens iets van aantrekt en veel drugs gebruikt.'

Van Wijngaarden geldt als één van de architecten van het Nederlandse aidsbeleid en ontdekte in 1982 de eerste aidspatiënt in Nederland. Hij speelde een vooraanstaande rol bij de bestrijding van HIV en AIDS. Hij is nu van mening dat dwangmaatregelen noodzakelijk zijn. "Moeten wij met zijn allen dat bedrag opbrengen omdat iemand zo graag wil barebacken?"