Duizenden doden na zeebeving Indische Oceaan

ozzietukker had ons via de nieuws-submit te melden:

Een zware aardbeving onder de zeespiegel in de Golf van Bengalen (in de Indische Oceaan) heeft in landen rondom die zee voor veel doden gezorgd. Als gevolg van hoge vloedgolven vielen alleen al in Sri Lanka meer dan 300 doden. De beving had volgens een Amerikaanse meting een kracht van 8,9 op de schaal van Richter, de op vier na sterkste beving ooit gemeten. De schok was tot in Singapore en Maleisië te voelen. Het epicentrum lag enkele honderden kilometers voor de kust van Sumatra, ter hoogte van Atjeh. Daar zijn zeker 60 doden gevallen door de golven. Ook veel huizen stortten in door de beving.

Op stranden in Zuid-India zijn tot nu toe honderd lijken gevonden. Ruim 400 vissers worden vermist. Op Thaise stranden vielen zeker 14 doden en op de Indische Andaman Eilanden ruim honderd.

Het getroffen gebied
Het getroffen gebied


Update 13.15 uur
De aardbeving en de vloedgolven die daarop volgden hebben duizenden levens geëist. In Sri Lanka is de noodsituatie afgekondigd. Volgens regeringsfunctionarissen zijn daar zeker 1500 doden gevallen. Ook de zuidelijke provincies van India werden zwaar getroffen. Volgens de laatste berichten vonden daar zeker 1000 mensen de dood.

Een aantal populaire badplaatsen in Thailand werd ook getroffen, waaronder de populaire toeristische eilanden Phuket en Koh Phi Phi. In Thailand kwamen tenminste 120 mensen om, en zijn er al meer dan 1000 gewonden gerapporteerd. In Indonesië vielen minstens 483 dodelijke slachtoffers, en ook in Maleisië vielen er doden.

Over de Maladiven, een laaggelegen eilandengroep vlak bij het epicentrum, heerst nog onduidelijkheid. Tenminste tweederde van de hoofdstad kwam onder water te staan, maar er zijn nog geen gegevens over slachtoffers bekend.

Onder de slachtoffers bevinden zich ook veel toeristen. Het is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken nog moeilijk om inzicht te krijgen in het aantal getroffen Nederlandse toeristen. Wel is bekend dat zeker drie Nederlandse toeristen in Sri Lanka vermist worden.

Update 21:30
Het dodental van de zeebeving en de daaruit voortvloeiende vloedgolven is inmiddels gestegen tot meer dan 12.000. Op Atjeh (Noord-West-Sumatra) vielen zeker 4.400 doden; Op Sri Lanka vonden zeker 4.300 mensen de dood, in Zuid-India 2.600 en in Thailand 300.

Gevreesd wordt dat het dodental nog veel hoger kan uitvallen omdat over de kleine eilanden in de Indische Oceaan nog weinig bekend is en de hoogste vloedgolven Oost-Afrika nog moeten bereiken.

Zeebeving en vloedgolven
De aardbeving op de zeebodem van vanmorgen, die een een kracht had van 8,9 op de schaal van Richter, is de op vier na zwaarste in meer dan honderd jaar en de zwaarste sinds 1964, toen Alaska werd getroffen door een aardbeving van 9,2.

Zeebevingen onder de oceaan veroorzaken vooral gevaarlijke golven als de zee bij het epicentrum diep is, zoals vandaag in de Indische Oceaan. Golven verplaatsen zich dan met snelheden tot 1.000 km/u onder water, waarna ze aangekomen bij de kust hoogtes kunnen bereiken tot 30 meter. De golven van vandaag hebben de meeste slachtoffers geëist uit de geschiedenis van rampen met dergelijke vloedgolven.