Driekwart Russen is alcoholist

Sessy vertaalde en submitte het volgende bericht, waarvoor dank!

Icoon opmerkelijk nieuwsHet onderzoeksbureau Romir, de Russische variant van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), heeft verontrustende onderzoeksresultaten. Slechts een kwart van de Russen is geen alcoholist, 73,5 procent is dat wel. In grote steden ligt het percentage alcoholisten lager, in kleine steden en op het platteland veel hoger.

Iedere tweede opname in de Russische ziekenhuizen is het gevolg van overmatig alcoholgebruik. Negen van de tien Russen liegen over hun alcoholgebruik, en zeggen minder te drinken dan het geval is. Het alcoholisme is vooral in het noorden en oosten van het land wijdverspreid. Daar neemt het de omvang van een echte epidemie aan.

Slechts 34 procent van de alcohol die in Rusland gedronken wordt is legaal. Met grote regelmaat duiken er partijen zelfgestookte alcohol op de markt die gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Uit het onderzoek blijkt overigens dat mensen die weinig alcohol drinken veel vaker last hebben van een kater dan de zware drinkers. Tenslotte komt de helft van de alcoholisten uit een gezin met alcoholverslaafde ouders.