[update] Politieactie in Den Haag voorbij

In Den Haag heeft vanochtend vroeg rond 03:00 uur een explosie plaatsgevonden bij een inval in een woning in de Antheunisstraat in de wijk Laakkwartier. Daarbij zijn drie leden van een AT (arrestatieteam) gewond geraakt. Er is nog niet bekend gemaakt wat de reden was voor de inval, die plaatsvond op verzoek van de Nationale Recherche.

Na de ontploffing is de wijde omgeving van het betrokken pand afgezet. In de woning zouden zich nog mensen bevinden. De politie stroom in grote getale toe. Opvallend is dat Noord-Afrikanen staande worden gehouden om identiteitspapieren te tonen.

Inmiddels mag niemand de buurt meer in. Een antiterreureenheid van het Korps Mariniers is ook gearriveerd.

Update 07:33
Het NOS Journaal meldt dat betrouwbare bronnen hebben gezegd dat de actie in verband staat met een onderzoek naar terrorisme. De hele buurt is nu afgezet. Alle tramverkeer door de wijk wordt omgeleid. Buurtbewoners mogen de wijk wel verlaten maar van buiten mag niemand de buurt meer in. In de Goeverneurlaan, die evenwijdig loopt aan de Antheunisstraat, is veel politie op de been.

Intussen is een politieonderhandelaar gearriveerd, wat er op duidt dat de gezochte mensen nog in het pand aanwezig zijn. Eerder vannacht is er ook geschoten melden buurtbewoners.

Update 08:56
De Bijzondere Bijstands Eenheid van de Mariniers (BBE), die betrokken is bij de politieactie richt zich vooral op kapingen, gijzelingen en andere terroristische acties in Nederland. De militairen zijn zwaar bewapend. In de omgeving van het pand liggen scherpschutters op de daken melden omwonenden.

Het luchtruim boven Den Haag is op last van de autoriteiten tot nader order afgesloten.


Meer Foto's van de omgeving door FOK!ker Papa_Eend.


Politie Haaglanden geeft om 09.30 uur een persconferentie over de situatie in de Antheunisstraat.

Update 10:01
Op een korte persconferentie werd rond 09:30 uur meegedeeld dat de inval plaatsvond in het kader van een landelijk onderzoek naar terrorisme. De verdachten bevinden zich nog altijd in het pand. In het belang van de operatie kon niet worden gezegd hoeveel verdachten er zijn. Het gaat om ťťn pand waar verdachten in zitten.

Bij het te werk gaan met de operatie staat de veiligheid van alle functionarissen voorop. Voor alle betrokkenen is dat het uitgangspunt. Naast een handgranaat die tot ontploffing werd gebracht zijn er diverse schoten gelost.

Een lid van het arrestatieteam heeft ernstig letsel, een kon na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis. De ander is ook nog voor behandeling in het ziekenhuis, maar zijn situatie is minder ernstig.

Nadere mededelingen werden of konden niet worden gedaan.

Update 10:15
Men is druk doende zich voor te bereiden op een bestorming van het pand. Uit de wijde omgevingen zijn er ME-busjes naar Den Haag gekomen om assistentie te verlenen. Enkele honderden agenten zijn er op de been.

Update 12:11
Het NOS journaal meldt dat deze zaak los staat van de andere lopende terreurzaken. Het heeft niets van doen met Samir A. en Mohammed B.

Inmiddels hebben scherpschutters zich in de omgeving op strategische plekken verschanst. Alles wordt met zo groot mogelijke zorgvuldigheid geprepareerd. Er wordt rekening meegehouden dat de verdachten in het pand zichzelf zullen opblazen.

Zoals het er nu naar uit ziet kan de situatie twee kanten op gaan. Of een onderhandelaar weet de verdachten het huis uit te praten of binnen niet al te lange termijn zal een (gewelddadige) bestorming volgen.

Inmiddels circuleert ook het verhaal dat de ontploffing van vannacht niet komt door een geworpen handgranaat, maar dat de ingang van het pand was voorzien van een 'booby-trap'. Dit is vooralsnog niet bevestigd door autoriteiten.

Update 12:54
Zojuist was op de politiescanner te horen dat alle eenheden hun post niet meer mogen verlaten. De brandweer is eveneens onderweg.

Update 13:55
Een ooggetuige meldt tegenover RTL 5 dat er in het betreffende pand twee weken geleden al een inval is geweest. Volgens haar zijn twee personen op straat reeds aangehouden, die zich helemaal moesten uitkleden. Het zou gaan om illegalen.

Verder meldt RTL 5 dat er geruchten zijn dat tanks en helikopters onderweg zijn naar Den Haag, ook om te helpen bij de anti-terreuractie. Autoriteiten hebben dit nog niet bevestigd.

Update 14:44
Alle eenheden staan in opperste paraatheid. De bestorming zal binnen afzienbare tijd gaan beginnen.

Update 14:50
Omwonenden zijn door de politie opgeroepen om dekking te zoeken.

Update 15:00
In een zijstraat in de buurt van het betreffende pand zijn zojuist vijf pantserwagens gearriveerd. De eerdere geruchten van de komst van tanks blijken niet waar te zijn. In de omgeving is al het verkeer stilgelegd.

Update 15:22
NOS Teletekst meldt dat de onderhandelingen met de aanwezige personen in het pand zijn mislukt. Op de daken staan de scherpschutters op scherp. Verder zijn brandweer, ME, ambulances en mariniers aanwezig.

Update 16:00
RTL Nieuws meldt het volgende. Uit een portiek van een pand zijn drie mensen gehaald, zo melden ooggetuigen aan RTL Nieuws. Een van de twee had een Aziatisch uiterlijk. Het is niet duidelijk of zij bij de terreurverdachten horen die volgens de politie in het pand zitten. Naast het bewuste pand woonden namelijk Aziaten.

Het bleek loos alarm te zijn. Het waren drie bewoners die wilden terugkeren naar hun woning. Daarbij negeerden ze bevelen van de politie. In het gebied geldt momenteel een noodverordening.

Update 16:09
Via de scanner is te horen dat alle eenheden opnieuw zijn opgroepen om in opperste staat van paraatheid te staan.


Scherpschutters ter plaatse


Update 16:12
Niemand mag het gebied meer in en alles wordt nu hermetisch afgesloten.

Het NOS Journaal meldt op basis van een ooggetuige dat een man het pand vrijwillig verlaten zou hebben. De politie zou hem onder schot gehouden hebben en vervolgens hebben uitgekleed om te kijken of hij geen explosieven bij zich had. De man is daarna afgevoerd.

Update 16:24
De aanwezige eenheden, die er al de hele dag staan, zullen voorlopig niet worden afgelost. Hiermee wordt de indruk bevestigd dat de bestorming op handen is. Inmiddels zijn er ook speciale explosievenverkenners aangekomen.

Update 16:30
Er lijken schoten gehoord te zijn. Kleine rookwolkjes stijgen nu op. De bestorming lijkt begonnen.

Update 16:32
Er wordt nu meer geschoten, melden ooggetuigen. Er hangt nu ook een politiehelikopter boven het gebied. De schoten kunnen mogelijk ook afgeworpen busjes traangas zijn.

Update 16:40
De chaos is compleet. Politie en ME rennen door elkaar heen. De situatie is gespannen. Honden zijn ter plaatse. Er lijken relletjes te zijn uitgebroken. Vele aanhoudingen worden verricht.

Update 16:42
De rel bleek een opstoot tussen ADO-supporters, skinheads en Marokkaanse reljeugd te gaan. Publiek wordt nu op een grotere afstand weggezet.

Update 16:52
De sfeer is nog steeds grimmig bij de omstanders. Er wordt over en weer met stenen gegooid. Diverse arrestaties worden verricht. Uit de straat van het belegerde pand komt nu weinig concrete informatie.

Update 16:54
De politiescanner meldde rond 15.30 uur dat een gezochte verdachte in Utrecht was aangehouden. Deze werd ook gezocht in Den Haag. De verdachte wordt momenteel naar de gevangenis in Scheveningen overgebracht.

Update 17:01
Er zijn twee arrestaties verricht. Een van de arrestanten was gewond en is per ambulance afgevoerd.

Alle eenheden zijn nog op hun post in opperste staat van paraatheid. Ook de helikopter circuleert nog rond. De Explosieve Opruimingsdienst (EOD) is ter plaatse. Dit betekent dat de bestorming nog altijd niet ten einde is.

Update 17:05
Zometeen worden mededelingen door het hoofdbureau van de politie in Den Haag gedaan.

Update 17:15
Een robot van de EOD gaat nu het pand in om te kijken of er nog explosieven/verdachten aanwezig zijn. Hiermee lijkt de bestorming ten einde te komen, hoewel alle eenheden nog op hun post in opperste staat van paraatheid zijn.

Update 17:22
Vooralsnog gaat men er niet vanuit dat de bestorming voorbij is. Iedereen is nog altijd in positie en staat op scherp.

De stand van zaken in het kort:
- 2 mensen in Den Haag aangehouden, een ervan is gewond afgevoerd.
- 1 man in Utrecht aangehouden en wordt nu naar de gevangenis van Scheveningen gebracht.
- Oplopende spanningen tussen jongeren en Marokkanen in de omgeving. In Den Haag worden her en der opstootjes gemeld.
- Het pand is toegankelijk en zometeen zal een robot van de EOD de boel gaan controleren.

Update 17:49
Het lijkt er op dat de bestorming voorbij is. Om 18.30 uur zal er een persconferentie worden gegeven.