Brand verwoest islamitische school

In Uden (Noord-Brabant) woedt momenteel een middelgrote brand bij de islamitische basisschool Bedir. Deze is gelegen aan de Landschrijversveld. Op de school zitten 140 leerlingen. De brandweer is ter plaatse met volledig materieel. Er zijn geen gewonden.

De brand brak iets voor negen uur uit. Waarschijnlijk is het vuur aangestoken. Op enkele muren van de school zijn volgens ooggetuigen. racistische leuzen geschreven, waaronder 'White Power', 'Rest in peace, RIP' en 'kut-marokkanen'. Een woordvoerder van het schoolbestuur reageert geschokt: "Dat dit in Uden kan gebeuren. Niet te geloven!" Andere leuzen verwijzen naar Theo van Gogh: 'Theo ruste in vrede.'

Burgemeester Kersten zei tegenover het NOS journaal nog niet te weten of het om een aanslag gaat. Volgens haar waren de afgelopen dagen enkele ruiten gesneuveld en was een moskee beklad. In het nabijgelegen Veghel is vorige week eveneens een moskee beklad met racistische teksten. De veiligheid ging dan ook al uit naar de islamitische eigendommen.

Maandagochtend werd een aanslag gepleegd op een islamitische basisschool in Eindhoven. Mogelijk is daarbij ook een verband met de moord op Van Gogh.Brand bij de islamitische basisschool Bedir
Eerste beelden van de brand. Foto: Maanvis


Update 22:38
De school lijkt geheel verwoest te zijn door de vlammen. FOK!users melden ons dat er opvallend veel jeugd aanwezig is. De aanwezige allochtonen zijn aangeslagen.

Update 23:34
De school is niet meer te redden. Omdat het vuur te heet is, kan de brandweer de brandhaard niet dichtbij naderen. Inmiddels verleent de brandweer uit Oss assistentie.

Update 00.08
Op een persconferentie heeft de politie bevestigd dat er leuzen waren gekalkt op de muren. Beelden van NOS laten duidelijk zien dat er met verf R.I.P Theo op de ramen staat, alsmede het logo van white power. Over de daders tast zij vooralsnog in het duister.

RTL Nieuws meldt zojuist in haar uitzending dat even verderop in Boxmeer een kerk in brand staat. Ook daar wordt brandstichting vermoed.

Update 00.49
De brand in de Pauluskerk aan de Kardinaal Tooropstraat in Boxmeer is inmiddels geblust. Over de oorzaak, schade en omvang van de brand is nog niets bekend.