Arrestaties onthoofdingsvideo Wilders

cyberbull had ons via de nieuws-submit te melden:

Gisteren zijn er twee mannen aangehouden wegens het met de dood bedreigen van Kamerlid Geert Wilders. De twee zouden zitten achter de bedreigingen op de MSN-site Jama'at Al-Tawheed Wal Jihaad, die kort na de publicatie off-line werd gehaald. De Nationale Recherche kon de twee achterhalen door medewerking van Microsoft en een Nederlandse provider.

Op de site werd medio oktober een video gepubliceerd waarin opgeroepen wordt om van Kamerlid Geert Wilders het hoofd af te hakken. Op de video, die begeleid wordt door Arabische gezangen, staat eerst vermeld dat 'afgod' Wilders wegens ''spotten met de islam'' de straf onthoofding heeft verdiend. Beloning voor ''deze opoffering'' is het paradijs, aldus de tekst in de video. Daarna worden een paar foto's van Wilders in beeld gebracht. Op ťťn daarvan is ook Ayaan Hirsi Ali te zien.

De twee die nu aangehouden zijn worden verdacht van 'dreigberichten op internet en deelneming aan een terroristische organisatie', aldus de Nationale Recherche, die de arrestaties verrichtte. Het duo is 20 en 23 jaar oud, hebben de Nederlandse identiteit en werden aangehouden in Amsterdam en Bergen op Zoom. In de hoofdstad doorzocht de recherche drie woningen en een pizzarestaurant, in Bergen op Zoom ťťn woning. Men legde beslag op computers, documenten, videobanden, mobiele telefoons en pamfletten met onder andere de tekst 'dood aan de ongelovigen'.

Het onthoofdingsfilmpje zwierf al snel na het bekend worden van de site overal op internet rond. Onder meer het weblog Volkomenkut plaatste een mirror, die nog steeds werkt.

Van Gogh
De aanhoudingen van de twee hebben niets te maken met het moordonderzoek naar Theo van Gogh, heeft justitie laten weten. In het onderzoek naar die moord werd vandaag in Amsterdam wel een man van Marokkaanse komaf gearresteerd, die verdacht wordt van medeplichtigeid aan de moord op de film- en opiniemaker.