Reddingsactie na brand op onderzeeër Canada

Icoon Buitenlands nieuws De Britse luchtmacht is een reddingsactie gestart om de opvarenden van de Canadese onderzeeboot HMCS Chicoutimi te redden, nadat er dinsdag een brand uitbrak aan boord. De onderzeeër slaagde er nog wel in op eigen kracht naar de oppervlakte te komen, maar ligt momenteel hulpeloos zonder aandrijving voor de kust van Ierland. De problemen zijn opmerkelijk omdat het schip pas sinds 1 oktober in gebruik is genomen door de Canadese marine.

De brand is vermoedelijk begonnen in een elektronisch paneel, maar de precieze oorzaak is nog onbekend. Door rookontwikkeling raakten drie van de 57 opvarenden licht gewond, maar er was geen noodzaak om iemand te evacueren. Volgens zowel de Canadese als de Britse autoriteiten gaat het om een 'toevallig' incident, en is de bemanning goed getraind voor dit soort situaties.

Meteen na het incident werden een Brits vliegtuig en een helikopter de lucht in gestuurd om voor communicatie met de onderzeeër te zorgen. Momenteel is er een sleepboot onderweg om het schip terug te brengen naar een Britse haven, maar die wordt pas op zijn vroegst woensdag verwacht.

De HMCS Chicoutimi was tot voor kort in handen van de Britse marine, die de onderzeeër hebben opgeknapt en aan de Canadese marine hebben verkocht. Eerder werden er al drie andere Britse onderzeeërs door de Canadezen gekocht. Bij één van die onderzeeërs bleek in 2002 dat de romp lek en beschadigd was, waardoor het schip veel minder diep kon duiken. Dit leidde er destijds toe dat de oppositie de regering beschuldigde van het aankopen van slecht en gevaarlijk materiaal.

De HMCS Chicoutimi afgelopen zaterdag
De HMCS Chicoutimi tijdens de officiële acceptatieceremonie afgelopen zaterdag