Muur in Ursem zit onder racistische leuzen

Een muur van een achterplaatsje van het jongerencentrum in Ursem staat vol met racistische leuzen, zo meldt het Noordhollands Dagblad. 'Dood aan zwarten', 'kanker joden', 'Heil Hitler', hakenkruizen en nog veel meer rotzooi is er op gekalkt.


Het Anti-Discriminatie Bureau Noord-Holland-Noord (ADBNHN) maakte juist deze week bekend dat discriminatie in dit deel van Nederland niet afneemt, wat wel met de landelijke cijfers het geval is. E. Koster van het ADBNHN: ''Er is een keiharde verharding van de samenleving gaande. Alleen al sinds 17 mei van dit jaar zijn bij ons acht meldingen binnengekomen van racistische uitingen, hakenkruizen en discriminatie. Het aantal meldingen vorig jaar was verder gelijk aan het aantal meldingen in 2002. Wel is de teneur dat de klachten zwaarder zijn''.

Koster, die zegt een ervaren beroepskracht van het ADB te zijn, is onthutst over de leuzen: ''In de vele jaren dat ik voor het ADB werk, heb ik het nog nooit zo heftig gezien''.

Het ADBNHN is momenteel bezig met een training van alle 160 agenten van dienst van de politie in Noord Holland Noord, om te leren hoe die bij aangiftes om moeten gaan met discriminatie. Verder zijn 60 docenten van de Schager scholengemeenschap GSG getraind in het omgaan met racisme in de klas. Leerlingen van die school tekenden hakenkruizen en bezochten op de schoolcomputers extremistische sites.