Bush zet natuurgebieden open voor houtkap

De regering-Bush heeft plannen om grote natuurgebieden in het westen van de VS te openen voor houtkappen. Dit meldt de krant The Independent. Milieubewegingen zijn woedend over de plannen van Bush.

In het plan, dat een onderwerp zal worden tijdens de novemberverkiezingen, zullen wegen niet langer tegengehouden worden door regeringsvoorschriften voor meer dan 150 miljoen hectare bos, bijna al het bos in Alaska en in 11 andere westelijke staten. Met wegen zullen de gebieden automatisch opengesteld worden voor houtkappen en het aanleggen van mijnen, tenzij de gouverneur van een staat een specifiek verzoek aan Washington doet.

In de laatste maanden van de regering-Clinton werden maatregelen genomen om de woeste natuurgebieden en het dieren en plantenleven daarin te beschermen door hen buiten het bereik van industriŽle ontwikkeling te houden. Maar de Clinton-regels liggen al lang onder vuur in de gerechtshoven van meerdere staten, onder aanvoering van Idaho, dat alleen al 24 miljoen hectare zonder wegen heeft, meer dan enige andere staat, behalve Alaska.

Het Witte Huis zegt dat het nieuwe proces beter de specifieke belangen respecteert van individuele staten. Het staat hen toe dingen te behartigen die van hen zijn en waarvan het gebruik invloed heeft op hun eigen burgers. Maar critici zeggen dat dit voorstel een lolly is voor de houtkapindustrie, die de regering Bush en de Republikeinse Partij financieel grotelijks hebben gesteund, hetgeen de politiek bepaalt in de meeste staten waar het hier om gaat. "De regering-Bush doet het nu op de juiste manier", zegt Dirk Kempthorne, de republikeinse gouverneur van Idaho. De nieuwe wegenpolitiek "respecteert de rechten van de staat", voegde hij er aan toe.

Voor milieudeskundigen is het plan verder bewijs van de minachting van de regering Bush, haar wens om de reservaten in de Arctische woeste gebieden te openen voor het boren naar olie en om de wet op de Schone Lucht af te zwakken.

(Vertaling: Niburu.nl)