Video toont onthoofding van Amerikaan

Icoon Buitenlands nieuwsOp de Islamitische militante website van Muntada al-Ansar is vandaag een video opgedoken waarop de onthoofding van een Amerikaanse gijzelaar door leden van een aan Al-Qaeda gelieerde groepering te zien is. Dit zou een vergelding zijn voor het misbruik van Iraakse gevangenen door Amerikaanse militairen.

Op de video zijn vijf mannen te zien met bivakmutsen en ski-brillen. Het slachtoffer stelt zich voor als Nick Berg, een Amerikaanse ondernemer. "Mijn naam is Nick Berg, de naam van mijn vader is Michael, de naam van mijn moeder is Susan. Ik heb een broer en een zuster, David en Sarah. Ik woon in ... Philadelphia", aldus de man op de videobeelden. Nadat één van de daders een verklaring heeft voorgelezen, wordt de man op een zij gelegd en wordt een groot mes op zijn nek gezet. Een luide schreeuw klinkt als de mannen het hoofd afsnijden. Terwijl zij dit doen, schreeuwen ze "Allaha Akbar!" en "God is great".

In de voorgelezen verklaring geven de mannen aan dat zij de Amerikaanse regering de mogelijkheid hebben geboden om de gijzelaar te ruilen voor enkele gevangenen uit de Abu Ghraib-gevangenis, waar diverse gevangenen door Amerikaanse militairen zijn vernederd en misbruikt. Dat aanbod zou door de Amerikaanse overheid zijn geweigerd.

Berg zou op 30 maart naar huis terugkeren, maar van hem werd sinds 24 maart niets meer vernomen. Later liet hij weten dat hij door Iraakse functionarissen bij Mosul was aangehouden. Zijn familie hoorde op 9 april voor het laatst van Berg. Dat was in de periode dat het aantal gijzelingen toenam.

De video waarop de onthoofding is te zien, draagt de naam "Musab al-Zarqawi shown slaughtering an American". Het is niet duidelijk of al-Zarqawi, helper van Osama bin Laden, op de video te zien is of dat hij de verantwoordelijkheid voor de executie opeist. De Verenigde Staten hebben 10 miljoen dollar uitgeloofd voor tips die leiden tot de aanhouding van of moord op al-Zarqawi. Volgens Amerika probeert hij buitenlanders in Irak te werven om voor al-Qaeda te werken.

De website waarop deze video is verschenen, is in het verleden vaker gebruikt voor verklaringen van al-Qaeda.


Nick Berg, enkele momenten voor zijn onthoofding


UPDATE
FOK! heeft besloten de links naar het bewuste filmpje te verwijderen. Alsnog plaatsen van de link naar het filmpje door users wordt NIET gewaardeerd/geaccepteerd.