Forse nederlaag voor Sharon in referendum

Het referendum over het eenzijdig terugtrekken uit de Gazastrook is met 59,5 procent afgewezen door de leden van de Israëlische Likud-partij. Dit blijkt uit de definitieve uitslag van het gisteren gehouden referendum. Gisteren zou, volgens een woordvoerder, ongeveer 39,7 procent van de leden voor het plan van Sharon hebben gestemd.

De uitslag is voor de huidig premier van Israël Ariel Sharon een bittere nederlaag. Toch zegt Sharon te willen aanblijven als premier en ook zegt hij de uitslag te respecteren. Hij liet wel in het midden of hij toch de Gazastrook wil ontruimen. "Ik ga de komende dagen door met het raadplegen van de ministers, Likud en de partijen van de coalitie", aldus de regeringsleider zondagavond in een verklaring.

Het plan van Sharon was om alle nederzettingen, die zich in de Gazastrook bevinden, te ontruimen. Daarbij wilde hij ook dat de meeste militairen zich uit het gebied zouden terugtrekken. Sharon hoopt nu echter dat grote delen van de bezette Westelijke Jordaanoever zich bij Israël voegen.