[update] Likud-partij niet akkoord met plan Sharon

Uit een exit-poll van de Israëlische radio blijkt dat ongeveer zestig procent van de stemmers van de Likud-partij tegen het Gazaplan van premier Ariël Sharon heeft gestemd.

Het plan hield in dat het Israëlische leger zich terug zou trekken uit de Gaza-strook, ook zouden alle joodse nederzettingen aldaar en vier van de 120 nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever ontruimd worden. De opkomst onder de ongeveer 193 duizend leden van de Likud-partij was niet groot.

Eerder vandaag schoten Palestijnse extremisten vijf joodse mensen dood, de daders werden omgebracht door Israëlische soldaten. Later op de dag vuurde het Israëlische leger drie raketten af op een flatgebouw in Gazastad, hierbij vielen zeven gewonden.

Update 23:34
Premier Sharon meent dat de Palestijnse aanslag van eerder vandaag de reden is van het feit dat de leden van de Likud-partij niet akkoord zijn gegaan met zijn plan. Hij zal nu zijn coalitiepartners raadplegen wat verder te doen.

Oppositieleider Shimon Peres heeft in een eerste reactie laten weten "niet te tolereren dat een kleine groep voor een heel land beslissingen neemt". Hij stuurt nu aan op algemene verkiezingen. Ook de Palestijnse Autoriteit is van mening dat Likud-leden geen enkel recht hebben om te besluiten over de toekomst van de Palestijnen.