Leger mag toch schieten op Vlieland


Op de twee militaire oefenterreinen op Vlieland mogen gewoon schietoefeningen worden gehouden. Hoewel de Raad van State afgelopen juli de milieuvergunning vernietigde, mag er door de militairen gewoon worden geoefend. De vergunning werd vernietigd omdat er sprake is van verontreiniging van het water van de Waddenzee, door de munitie die in zee terechtkomt.

Op de vragen van Tweede-Kamerlid Van Gent van GroenLinks laten de staatssecretarissen van het VROM, Defensie en Verkeer weten voor de beide oefenterrein een gedoogbeschikking te verstrekken. Deze gedoogbeschikkingen gelden totdat er een nieuwe vergunning komt. De directeur van de Waddenvereniging zegt teleurgesteld te zijn: "Het belang van defensie is blijkbaar groter dan bescherming van het milieu."

De Vliehors, een natuurgebied op Vlietland, telt twee oefenterreinen die zowel door de land- als luchtmacht worden gebruikt. Op het Cavalerie Schietkamp vinden geregeld oefeningen plaats met tanks. Op de eerste dag van mei zullen deze worden beëindigd. De Schietrange is bedoeld voor schietoefeningen en bombardementen vanuit militaire vliegtuigen.