Rellen bij al Aqsa-moskee Jeruzalem

In Jeruzalen zijn vandaag rellen uitgebroken tussen duizenden Palestijnen en de Israëlische politie. De ongeregeldheden vonden plaats bij de Aqsa-moskee. De Israëlische politie bestookte de moslims bij de moskee met traangas en schrikgranaten, nadat agenten waren bekogeld met stenen.

Duizenden Palestijnen verschansten zich in de moskee. Onderwijl poogden agenten de menigte van honderden mannen met traangas uit elkaar te drijven. Daarbij werden ook rubberkogels afgevuurd. Er vielen volgens ooggetuigen zeker twintig gewonden bij de rellen. De ongeregeldheden begonnen na afloop van het vrijdaggebed in de al-Aqsamoskee, een heilige plek voor moslims.

Volgens een Palestijnse woordvoerder provoceerde de Israëlische politie de Palestijnen, om vervolgens zeker negen van hen op te pakken. De woordvoerder zijn dat de politie zomaar het terrein van de al-Aqsamoskee was binnengegaan. "Niemand gooide stenen", zo zei hij.

Sinds de moord op sjeik Yassin zijn er spanningen tussen de Israëliërs en de Palestijnen. Ook elders waren er schermutselingen. In Gaza-stad kwam een 19-jarige Palestijnse jongen om het leven na een vuurgevecht in een vluchtelingenkamp. Volgens Israël betrof het hier waarschijnlijk een extremist.