[update] Aanslagen Madrid: zeker 190 doden

Bij zeker vier explosies die binnen korte tijd na elkaar in de Spaanse hoofdstad Madrid plaatsvonden zijn rond half acht vanmorgen zeker 60 doden en veel gewonden gevallen. De aanslagen vonden plaats in treinen op verschillende stations tijdens het drukke spitsuur. Eťn van de getroffen stations is Atocha, het belangrijkste station van Madrid. Alle aanslagen vonden plaats op de lijn Guadalajara-Madrid.

Komende zondag vinden in Spanje verkiezingen plaats. Mogelijk dat de aanslagen in verband hiermee door de terreurbeweging ETA zijn gepleegd. De Partido Popular, die op dit moment regeert, staat in zijn campagne lijnrecht tegenover de Baskische ETA. Over het algemeen geeft de ETA voorafgaand aan een aanslag een waarschuwing. Dat is in dit geval niet gebeurd, zodat het onduidelijk is of de ETA voor deze serie aanslagen verantwoordelijk is.


Een verwoest treinstel (bron: Nieuws.nl)

Update 10.10
De website CNN.com meldt dat er zich zojuist nog een explosie in een Madrileens treinstation zou hebben voorgedaan. Nadere details ontbreken nog.

Update 12:15
Arnaldo Otegi, de leider van de Baskische radicale politieke partij Batasuna, die verboden is wegens haar banden met de ETA, zegt zich niet te kunnen voorstellen dat de aanslagen het werk van de ETA zijn. Volgens hem moeten de daders worden gezocht in kringen van het 'Arabisch verzet'. De Spaanse regering houdt de ETA wel verantwoordelijk voor het bloedige geweld.


Slachtoffers onder de puinhopen (Bron: El Pais)

Het dodental is opgelopen tot 131. Meer dan vierhonderd mensen zijn gewond geraakt. Ziekenhuizen roepen mensen op om bloed te geven.

Update 13:05
Het dodental van de aanslagen is inmiddels opgelopen tot 173 en het aantal gewonden bedraagt meer dan 600. Naast de plaatsen waar de aanslagen plaats hadden, zijn noodhospitalen ingericht omdat de normale ziekenhuizen de gewondenstroom niet meer aankunnen.

De Spaanse regering heeft drie dagen van nationale rouw aangekondigd en tevens de bevolking opgeroepen vrijdag te demonstreren tegen het terroristisch geweld van de ETA. Het is echter nog steeds niet zeker of de Baskische terreurbeweging wel achter de aanslagen zit. Normaal gesproken laat de ETA vooraf een waarschuwing uitgaan, iets wat nu niet is gebeurd. Vanuit sommige hoeken wordt dan ook geopperd dat islamitische terroristen achter de aanslagen zouden zitten.

Diverse Europese regeringsleiders hebben inmiddels hun afkeur over de aanslagen geuit. Koningin Beatrix heeft aan de Spaanse koning Juan Carlos haar medeleven betuigd met de slachtoffers. Ook premier Balkenende reageerde geschokt. Hij zal later op de dag zijn Spaanse collega Aznar zijn medeleven betuigen.

Update 14.03
De Spaanse regering blijft, ondanks de twijfels, toch bij haar standpunt dat de ETA achter de aanslagen zit. De aanslagen van vandaag zijn de grootste die Spanje in haar 40-jarige terreurgeschiedenis beleefde en mogelijk ook de grootste terreuraanslag van Europa.

Update 16.35
Het dodental is inmiddels opgelopen tot 186. Meer dan duizend mensen zijn bij de aanslagen gewond geraakt.

Update 20.11
Volgens de laatste berichten zijn er inmiddels 190 mensen omgekomen bij de aanslagen. Ook het gewondental blijft stijgen, volgende de Spaanse krant 'El pais' zijn er 1247 mensen gewond geraakt.

Diverse gewonden kwamen vanochtend niet verder dan de spoorrails.
(Bron: El Pais)


Update 20.35
Volgens een verslaggever van het tv-programma Netwerk in Madrid zijn er negen verdachten: zes mannen en drie vrouwen. Inmiddels zouden hun namen en foto's van hen onder het publiek worden verspreid.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft zojuist medegedeeld dat bij Madrid een gestolen bestelauto met daarin ontstekingen is aangetroffen. Ook zou in de die auto een geluidsband met koran-teksten in de Arabische taal zijn gevonden.

Update 20.48
Zojuist is bekend gemaakt dat de organisatie "Leeuwen van al-Mufridoon" de aanslagen in Madrid hebben opgeŽist. Zij publiceerden deze claim in een verklaring op een website over moslimterrorisme. Desondanks hebben de Spaanse regering en de oppositie nog steeds het vermoeden dat de ETA achter deze aanslagen zit.

Wel lijkt het onzeker of de ETA wel aanslagen van deze grootte en omvang kan uitvoeren. De onvoorwaardelijke steun van premier Aznar aan de 'War on Terror' en de aanwezigheid van Spaanse troepen in Irak geven ook voeding aan de theorie dat er moslimterreurgroepen achter deze aanslagen zitten.

Update 22.07
In Londen heeft een Arabische krant een brief ontvangen waarin Al-Qaeda zich verantwoordelijk heeft verklaard voor de aanslagen. De actie wordt in de brief "Operatie Doodstrein" genoemd en is gericht tegen de "Europese kruisvaarders".