Drie naalden uit hoofd gehaald

Doktoren van het "999 Hospital for BrainDiseases" in de Zuid-Chinese provincie Guangdong hebben drie naalden uit de hersenen van een man gehaald, die daar al 29 jaar in vast hadden gezeten.

Tot 1994 wist de man niet van het bestaan van de naalden af. Toen hij rŲntgenfoto's moest laten maken kwamen ze aan het licht. Sindsdien had hij bij diverse ziekenhuizen gevraagd om de naalden te verwijderen, maar niemand durfde het aan. "Er werd hem simpelweg verteld dat er te veel risico aan de operatie verbonden was, hij moest ze maar gewoon negeren zolang hij er niet te veel last van had," aldus Zhang Zhiqiang, ťťn van de zenuwartsen, verbonden aan het "999 Hospital for BrainDiseases".

Maar Guo bleef onrustig. "Ik stond op het punt om te gaan studeren. Ik was een heel goede leerling, maar ik maakte me zo veel zorgen over de naalden dat mijn cijfers snel zakten. Ik kwam op een veel lagere opleiding terecht in plaats van de top-universiteit van mijn dromen."

Uiteindelijk vroeg Guo op 23 februari op de eerste hulp-afdeling van het "999 Hospital for BrainDiseases" of Zhang de naalden uit zijn hoofd kon verwijderen. "Twee van de naalden waren vier centimeter lang, de derde drie centimeter," zei Zhang. "We konden op de rŲntgenfoto en een CAT-scan zien dat ze diep in het hersenweefsel waren doorgedrongen, minstens twee centimeter onder de schedel."
Toch durfden ze het aan, Guo te opereren.

Met behulp van een inventief navigatie-systeem, een microscoop en een magneet zijn de naalden verwijderd. De operatie werd bemoeilijkt doordat ťťn van de naalden in een groot bloedvat zat. "Dat zou een bloeding veroorzaakt kunnen hebben of zelfs het leven van de patient in gevaar gebracht kunnen hebben, dus we hebben de naald eerst gebroken voor we hem verwijderden." De operatie duurde twee-en-een-half uur.
Guo had na de operatie op woensdag geen symptomen van enige beschadiging van het zenuwstelsel. Op donderdag is hij van de Intensive Care overgeplaatst naar een normale afdeling van het ziekenhuis.

Noch Guo zelf, noch zijn ouders hebben enig idee hoe de naalden in Guo's hoofd terecht zijn gekomen. Volgens Zhang moet iemand ze er met opzet ingeduwd hebben toen Guo pasgeboren was en de fontanel nog open stond. "Het is niet mogelijk dat een naald op een andere manier de schedel doorboort, omdat de schedel extreem hard is." Verder zei hij dat de patient erg veel geluk had gehad dat er geen bloedingen of infecties waren ontstaan, noch ernstige aandoeningen van het zenuwstelsel zoals epilepsie.