Britse politici kregen geld van Saddam

IrakVerschillende Britse politici hebben in het verleden grote sommen geld ontvangen van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein. Ze kregen dit geld via een omweg, om het vervolgens te besteden aan hun campagnes tegen de sancties van de Verenigde Naties. Dat meldt The Guardian vandaag.

De krant baseert het verhaal op documenten die in het ministerie van Olie in Irak zijn gevonden. Uit deze documenten zou blijken dat de voormalige Ierse premier Albert Reynolds en Labour-parlementariers George Galloway en Tam Dalyell geld uit het olie-voor-voedselprogramma hebben ontvangen. Het geld uit dit programma was juist bedoeld om de gevolgen van de VN-sancties voor Iraakse burgers draaglijker te maken.

Het geld - naar schatting zo'n 1 miljoen dollar - werd via drie in Groot-Brittannië wonende Arabische zakenlieden op de bankrekening gezet van Mariam Appeal, een liefdadigheidsfonds waarvan Galloway voorzitter was en waarbij Dalyell en Reynolds nauw betrokken waren.

Galloway werd vorig jaar al eerder beschuldigd van het aannemen van geld van het Iraakse regime. Vorige week nog verscheen hij op de lijst van ontvangers van smeergeld die door de Iraakse krant Sotaliraq werd gepubliceerd. Galloway is altijd fel tegen de oorlog in Irak geweest en omschreef Bush en Blair als 'wolven' die zich op Irak stortten.