Kerry wint voorverkiezingen in vijf staten

McPieter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 59-jarige Democratische senator John Kerry is gisteren weer een stukje dichter bij de nominatie voor de presidentsverkiezingen in de VS gekomen door in vijf staten de voorverkiezingen te winnen. Concurrenten John Edwards en Wesley Clark wonnen ieder in ťťn staat, Joseph Lieberman gaf na teleurstellende resultaten de strijd op.
John Kerry
Kerry, die steeds populairder is geworden na zijn winst in de staten Iowa en New Hampshire, heeft gisteren met overmacht gewonnen in de staten Missouri, Arizona, Delaware, New Mexico en North Dakota. "Nu zullen we deze campagne en de zaak voor een sterker, eerlijker en welvarender Amerika naar elk deel van het land brengen," aldus Kerry.

Andere kandidaten

Senator John Edwards uit North Carolina won de verkiezingen in de staat South Carolina, en eindigde in Oklahoma net achter voormalig NAVO-opperbevelhebber Wesley Clark. Edwards lanceerde zichzelf als enige alternatief voor Kerry door te zeggen dat de voorverkiezingen "steeds meer lijken op een race tussen twee personen". Verder noemde hij Kerry een vermoeide zwoeger uit Washington en vroeg hij zich af of "wij een leider, een president krijgen die echt iets begrijpt van de problemen van de werkende mensen".

De Democratische kandidaat Joseph Lieberman, in 2000 al de 'running mate' van Gore, heeft inmiddels zijn conclusies getrokken uit de teleurstellende resultaten van de afgelopen voorverkiezingen en heeft zich teruggetrokken. Lieberman had zijn lot verbonden aan de resultaten in de staat Delaware. Daar kreeg hij slechts twaalf procent van de stemmen. "Het oordeel van de kiezers is nu duidelijk," aldus Lieberman na het nemen van zijn "moeilijke maar realistische beslissing".

Howard Dean, enkele weken geleden nog door iedereen gezien als koploper, wist dinsdag ook maar weinig winst te boeken. Op een verkiezingsbijeenkomst beloofde hij zijn aanhangers echter "door en door en door te gaan".

De toekomst

Uit opiniepeilingen blijkt dat de Democratische kiezers vooral op zoek zijn naar iemand die in november de Republikeinse president Bush kan verslaan. Eerder berichtten we al dat Kerry volgens peilingen een goede kans maakt. De kiezers concentreerden zich ditmaal minder op inhoudelijke kwesties. Als grootste zorgen noemen de ondervraagden de economie, de werkgelegenheid en de gezondheidszorg in de VS. De onderwerpen Irak en terrorisme spelen niet meer zo duidelijk mee als voorheen.

Delegatieleden

In de zeven staten waar dinsdag verkiezingen gehouden werden, waren in totaal 269 delegatieleden te vergeven. Op de Democratische conventie die in juli in Boston gehouden zal worden, heeft de winnaar er 2159 nodig om het tegen Bush op te kunnen nemen. Uit prognoses blijkt dat Kerry gisteren minstens 88 delegatieleden wist te verzamelen, wat hem op een totaal van 201 brengt. John Edwards kreeg er 59 bij en staat nu op 100. Howard Dean kwam met 3 nieuwe delegatieleden op een totaal van 117. Generaal Wesley Clark heeft er met de 24 die hij dinsdag verwierf nu 55.

Zaterdag zal de Democratische verkiezingsrace voortgezet worden in de staten Michigan en Washington. Verder zijn er zondag voorverkiezingen in Maine en dinsdag in Virginia en Tennessee. Edwards, Clark en Dean hopen genoeg steun te krijgen om het te kunnen uithouden tot 'super Tuesday' 2 maart. Dan worden in tien staten tegelijk verkiezingen gehouden, voor meer dan een kwart van de in totaal 4322 delegatieleden.