Playboy-archieven leveren 2,2 miljoen op

Poehej en Arno hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een deel van het archief van het maandblad Playboy is voor ruim 2,2 miljoen euro geveild. In het uit meer dan 300 stukken bestaande archief zat onder andere het originele portret van Marilyn Monroe dat de cover van de allereerste editie van het Amerikaanse blootblad, vijftig jaar geleden, sierde. Dit portret werd in New York voor bijna 15.000 euro verkocht.

Het veilinghuis Christies veilde foto's, illustraties en originele manuscripten van bekende schrijvers ter gelegenheid van het jubileum van Playboy, dat in december 1953 voor het eerst in Chicago verscheen. Zo ging het manuscript voor de allereerste James Bond, dat in 1963 in Playboy werd gepubliceerd, onder de hamer. Een naaktfoto van Bo Derek uit 1980 bracht bijna 10.000 euro op.

Kopstuk in de veiling was de Mercedes Benz 560 SEL uit 1988 die Playboy-oprichter Hugh Hefner heeft laten ombouwen tot een limousine. Deze ging voor bijna 65.000 euro weg. De koper mag ook een keer langskomen op een feestje op het landgoed van Hefner.

Ook Nederlandse stukken gingen onder de hamer. Christies in Amsterdam veilde woensdagavond topstukken uit de Nederlandse Playboy. De veertig foto's brachten 13.500 euro op. De foto van actrice en model Robine van der Meer leverde het hoogste bedrag op: 1150 euro.