Meerderheid gemeenteraad R'dam tegen inkomenseis
Alleen Leefbaar Rotterdam en de VVD vinden de inkomenseis noodzakelijk om de problemen in bepaalde wijken aan te pakken. Coalitiepartij CDA nam er afstand van, en noemt het "veel te drastisch". "Dit sluit mensen uit, en dat willen we niet", aldus CDA-er Van de Born.
Ook voor de PvdA gaat het plan een stap te ver. "Mensen met een inkomen onder de 120 procent van het minimumloon zijn geen ongewenste burgers. Met deze definiëring van kansarmen hebt u een groot deel van onze eigen Rotterdammers gediskwalificeerd en dat valt het college aan te rekenen".
Overeenstemming
Wethouder Pastors van Leefbaar Rotterdam zei niet van de kritiek te schrikken. "Welk middel je ook kiest, er zal discussie zijn. Het gaat ons erom dat we met het Rijk een instrument zoeken dat bruikbaar is". Volgens Pastors is een wetswijziging geen te zwaar middel om "maatwerk" te kunnen leveren. "Als we de illegaliteit goed willen aanpakken, zijn er huizen nodig om mensen die hier legaal zijn in onder te brengen."
Ondanks de afwijzing ziet Pastors toch "een grote overeenstemming dat de stad behalve een aantal uitdagingen ook problemen heeft. Wij hebben het voortouw genomen, ook omdat de bevolking signalen geeft dat het niet goed gaat. We proberen die mensen weer vertrouwen te geven in de stad." Want, aldus Pastors: "Rotterdam staat bekend als een stad die goed met problemen kan omgaan. Maar er is een grens en die is in een aantal wijken bereikt. En dus moet je waarschuwen, juist omdat je een sociale stad wil zijn, maar dat niet kunt zijn."
Ook burgemeester Opstelten was tevreden met het debat en noemde het "als een bescheiden begin van de discussie waarbij de inzetten zijn benoemd". De raad herkent zich volgens hem in de analyse, maar is het niet eens met de aangedragen oplossingen. Aan de bedoelingen van burgemeester en wethouders hoeft de raad volgens Opstelten niet te twijfelen. "Het college spreekt met een mond, met trots en liefde voor de stad."