Duitsers kopen massaal blikjes drank in Nederland

SunChaser en Reya hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Duitse consumenten uit de grensstreek met Nederland kopen massaal blikjes drank in bij Nederlandse supermarkten. Dit is het gevolg van het feit dat Duitsland een statiegeldheffing voor blikjes drank heeft ingevoerd.

Veel supermarkten in de grensstreek hebben nu aparte ruimte voor de verkoop van blikjes ingericht. Duitsers drinken traditioneel meer uit blik dan de Nederlander. Een supermarkt in het Overijsselse Ter Huurne (bij Haaksbergen) verkocht normaal zo'n 30 blikjes in de week, nu zijn het er 100.000, een flinke meevaller. Aan de Limburg-Duitse grens neemt de verkoop overigens een minder spectaculaire vlucht, zonder aanwijsbare reden.

Duitse prijsvechters als Aldi en Lidl willen niet de rompslomp van de statiegeldheffing en verkopen derhalve helemaal geen drank uit blik meer. De Duitse fabrikanten dumpen hun voorraden derhalve nu tegen lage prijzen in Nederland. Supermarkteigenaar Vos beaamt dat de kortingen bij de fabrikant wel 25 tot 50% bedragen.

De Duitse consument kan echter niet tot op de bodem profiteren. Het statiegeld van 25 tot 50 eurocent kan niet in de Duitse supermarkt worden geïnd. De winkels hebben hun maatregelen getroffen en eigen systemen voor de inzameling van de blikjes bedacht.

Men vraagt zich in Duitsland af of het statiegeldsysteem gehandhaafd moet blijven, zowel de consument als fabrikant is er niet over te spreken.