'Verzuimende patiŽnt moet boete krijgen'

PatiŽnten die niet komen opdagen bij een afspraak in het ziekenhuis, moeten daarvoor een boete krijgen. Dat vindt minister Hoogervorst (Volksgezondheid). Hij schreef dit als reactie op Kamervragen van de PvdA.

Doordat patiŽnten, zonder zich afgemeld te hebben, wegblijven, zou de planning in de ziekenhuizen verstoord worden. Hierdoor wordt de behandelcapaciteit niet voldoende gebruikt, waardoor andere patiŽnten weer langer moeten wachten, aldus Hoogervorst.

Het is niet bekend hoe vaak patiŽnten wegblijven en wat de exacte gevolgen daarvan zijn. Geschat wordt dat het aantal patiŽnten dat wegblijft, in sommige ziekenhuizen oploopt tot 20 procent. Dit is echter nog nooit landelijk onderzocht. Ook over de oorzaken van het verzuim is weinig bekend. Opvallend is wel dat het verzuim in de zomer groter is dan in de rest van het jaar.

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen hebben zelf al laten weten, wegblijvers kosten in rekening te willen brengen. Dit is door de huidige wetgeving echter nog niet mogelijk.