Nog maar eenderde tevreden over overheid

In 2002 vond niet meer dan 35% van de Nederlanders dat de overheid goed functioneert. In 2000 was dat nog 65%. Over de regering was vorig jaar 59% van de bevolking tevreden, terwijl dat twee jaar eerder nog 77% was. Deze cijfers zijn afkomstig uit het rapport De Sociale Staat van Nederland 2003, donderdag gepubliceerd door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Nederlanders zijn over het algemeen wel positief over hun eigen leefsituatie. Men is zelfs zeer tevreden als het gaat om gezondheid, werk, opleiding en inkomen. Over de politiek en de samenleving als geheel bestaat echter veel onvrede. Dat is een belangrijke verandering ten opzichte van voorgaande jaren.

Klachten

Er wordt steeds vaker geklaagd dat de overheid te weinig doet aan de wachtlijsten in de zorg, de files en de slechte kwaliteit van het openbaar vervoer. Ook de toenemende criminaliteit en lesuitval in het onderwijs zijn bron van ergernis.

Het is niet verrassend dat het SCP constateerde dat er steeds meer protesten ontstaan over de toenemende werkloosheid en aantasting van de sociale zekerheid. De werkloosheid steeg tussen het voorjaar van 2002 en het voorjaar van 2003 met 40% en bedroeg toen 400.000 mensen. Dat is 5,4% van de beroepsbevolking. De gemiddelde koopkracht, die in de tweede helft van de jaren '90 nog steeg met 8%, zal in 2003 waarschijnlijk met een procent dalen.

Ondanks de slechtere economische situatie in Nederland, wil men dat er meer geld vrijgemaakt wordt voor verbeteringen in zorg, onderwijs, politie en justitie.