NS lijdt meer verlies op reizigersvervoer

De Nederlandse Spoorwegen hebben gedurende de eerste helft van 2003 een verlies van twintig miljoen euro geleden op hun belangrijkste activiteit, het reizigersvervoer. Het verlies is een verdrievoudiging ten opzichte van de eerste zes maanden vorig jaar. Toen bedroeg het verlies zeven miljoen euro.

Ondanks het verlies op het reizigersvervoer, verbeterde de NS wel het resultaat van het hele concern. Deze steeg met twintig miljoen euro naar 47 miljoen euro. Dit is vooral te danken aan een buitengewone bate van 25 miljoen euro.

De NS heeft het eerste halfjaar minder reizigers vervoerd. Het bedrijf denkt dat dit komt door de economische teruggang. Desondanks stegen de opbrengsten uit het reizigersvervoer met negentien miljoen naar 843 miljoen euro. Dit komt door de tariefsverhogingen aan het begin van dit jaar. Daar stond een stijging van de kosten met 32 miljoen euro tot 863 miljoen euro tegenover. De oorzaak daarvan zijn de hogere salariskosten, omdat het bedrijf veel nieuwe conducteurs, machinisten en monteurs heeft aangenomen.