PvdA'er bedreigd na taalplannen

PvdA-raadslid Enver GŁlbasar van de gemeente Leeuwarden is zodanig bedreigd door tegenstanders van zijn taalplannen, dat fractievoorzitter Amerins Dikken de politie heeft ingelicht. GŁlbasar riep de hoon van talloze Friezen over zich af door een voorstel te lanceren om talen als Arabisch, Turks en Berbers dezelfde status (rijkstaal) te geven als het Fries.

GŁlbasar en de PvdA-fractie kregen meer dan honderd reacties, waaronder uit rechts-extremistische hoek. ,,Heel vervelende beschuldigingen. Ik heb hierover met de recherche gesproken. We hebben geen aangifte gedaan, maar het is goed dat de politie weet wat er speelt'', aldus Dikkens. Overigens reageerden ook veel PvdA-leden zeer negatief op het voorstel.

Morgen zal de PvdA-fractie het voorval met GŁlbasar bespreken. De Leeuwardense PvdA steunt het Turkse raadslid niet in zijn standpunt. Volgens Dikken mogen raadsleden best met zaken buiten hun raadslidmaatschap in de publiciteit komen. ,,Maar misschien kan hij iemand anders beter het woord laten doen''.

GŁlbasar deed zijn uitspraken als woordvoerder van een werkgroep die opkomt voor onderwijs aan allochtonen in de 'eigen' taal, het zogenoemde Onderwijs in Allochtone Levende Talen (OALT). De subsidies daarvoor worden door het kabinet wegbezuinigd. Daarom opperde GŁlbasar om talen als het Turks, het Berbers en het Arabisch dezelfde status te geven als de bestaande rijkstalen, Fries en Nederlands.

De LPF-Friesland heeft zich fel afgezet tegen het plan van GŁlbasar. LPF-bestuurder Geert Benedictus verwijt de PvdA in Leeuwarden bezig te zijn met het creŽren van een staat in de staat, als Arabische verenigingen hun statuten in het Arabisch mogen opmaken.