Alleen Nederlands op Vlaamse verkeersborden

Taal is altijd een gevoelige kwestie in België en onlangs is weer eens gebleken dat er niet valt te spotten met de Belgische taalwetgeving. De Vaste Commissie voor Taaltoezicht heeft namelijk een Vlaamse gemeente berispt voor het plaatsen van zogenoemde 'kiss and ride'-verkeersborden. Dat is geen Nederlands en dus verboden.

Ook in Nederland kennen we deze 'kiss and ride'-borden. Ze zijn vaak te vinden bij bijvoorbeeld luchthavens en benzinepompen. Het betekent dat een automobilist er heel even mag stoppen om een passagier af te zetten; parkeren is niet toegestaan. De berisping is gegeven naar aanleiding van een klacht van de Vlaams-nationalistische partij NV-A. Volgens deze partij is er een goed alternatief voor de benaming 'kiss en ride' namelijk: 'kusje en weg'. De Belgische gemeente Sint-Niklaas gebruikte eerder al de vertaling 'kus en rij'.

Overigens bestaat overal in Europa en ook in België en Nederland al jarenlang het bekende bord 'verboden te parkeren', met een enkele rode streep, dat zonder woorden aangeeft dat men wel mag stoppen maar niet mag parkeren.