Van der Graaf zou Fortuyn nu niet doden

Vanochtend is in Amsterdam-Osdorp het hoger beroep begonnen tegen Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn. Op de vraag van de voorzitter van het Amsterdamse hof, J. Chorus, of hij Fortuyn opnieuw zou vermoorden als hij de kans kreeg zei Van der Graaf dat hij het niet opnieuw zou doen. Maar op de vraag of hij het als een fout ziet dat hij Fortuyn heeft doodgeschoten, antwoordde Van der Graaf dat hij daar nog niet over uit is.

De voorzitter van het gerechtshof stelde de 33-jarige Van der Graaf ook een aantal pittige vragen over het motief. Chorus vond de antwoorden van de verdachte soms te abstract en zijn beweringen af en toe reuze ingewikkeld.

Van der Graaf zei dat hij het doden van mensen en dieren verwerpelijk vindt en dat hij in Fortuyn een gevaar zag voor de zwakkeren in de samenleving. Chorus zei hierop tegen Van der Graaf dat het "nogal arrogant is om uit te maken of iemand opgeruimd moet worden". Daarop zei Van der Graaf dat hij er wel over had getwijfeld: "De moord is me niet in mijn koude kleren gaan zitten. Sinds het proces praat ik er met naasten en de dominee over. Ik ben er nog steeds mee bezig om het voor mezelf een plaats te geven. Ik ben er nog niet uit."

Van der Graaf verwijt zichzelf ook onvoldoende te hebben nagedacht over de consequenties voor de nabestaanden van Fortuyn en voor de samenleving. Ook heeft hij de escalerende werking van geweld onderschat, zo zei hij.

''Consequenties onderschat''.


Het hof heeft voor het Hoger beroep vandaag, 3 en 4 juli uitgetrokken. (3 juli is een reserve dag).