Zelfmoordaanslag op Duitse soldaten in Afghanistan

Bij een zelfmoordaanslag op een bus van de Internationale Steunmacht voor de Veiligheid (ISAF) in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zaterdag meer dan 30 slachtoffers gevallen. In de bus zaten Duitse ISAF-militairen; zes van hen werden gedood en zestien raakten gewond. Ook voorbijgangers werden geraakt.

De bus is tot onploffing gebracht door een autobom die in een taxi zat die de bus dicht naderde. De bestuurder van de 'bomtaxi' moet bij de aanslag zijn omgekomen.

Momenteel doet ISAF onderzoek naar het incident. De plaatsvervangend commandant, de Nederlandse brigade-generaal Bertholee, zal aan het begin van de middag meer tekst en uitleg geven. Nederland en Duitsland voeren sinds februari het bevel over de ISAF. Die bestaat uit 4700 militairen uit 28 landen.

'Zonder ISAF terug in de hel'

Gisteren nog zei de Afghaanse president Hamid Karzai in een toespraak op de universiteit van Oxford, dat Afghanistan weer zou afdalen in de hel als de ISAF-vredestroepen zijn land zouden verlaten: "De man op de straat vertrouwt een ISAF-soldaat meer dan een Afghaanse soldaat"

Hoewel er geen plannen zijn om de ISAF-troepen uit Afghanistan terug te trekken, vreest de regering in Kabul dat de wederopbouw van Irak de internationale aandacht van Afghanistan wegtrekt.