Zwangerschapsverlof mogelijk bij beachvolleybal

De internationale volleybalbond FIVB heeft als eerste sportbond ter wereld besloten in het internationale beachvolleybal de mogelijkheid tot zwangerschapsverlof in te voeren. Volleybalsters die moeder worden behouden na de geboorte van hun kind een jaar lang 75% van hun punten op de wereldranglijst. Bij een tweede jaar van ouderschapsverlof blijft de helft van de punten gehandhaafd.

"Dit is een sterk signaal van onze bond, dat we de rechten van vrouwen in de sport respecteren", zo zei Angelo Squeo, binnen de FIVB verantwoordelijk voor beachvolleybal. Deze nog jonge tak van het volleybal hanteert ook als een van de weinige hetzelfde prijzengeld voor mannen en vrouwen, bij de internationale tournooien.

De maatregel maakt trouwens deel uit van een heel pakket van aangekondigde wijzigingen. Zo heeft de FIVB ook besloten dat de nationale bonden open moeten staan voor bemoeienissen van buitenaf, mochten zij niet (meer) in staat zijn een nationale competitie te organiseren. Ook dit is betrekkelijk uniek te noemen in de sportwereld.